Evvel Cevap
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 200
12. Sınıf Fizik Yıldırım Yayınları
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 200

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 200

XX. yüzyılın başlarında Einstein’ın görelilik teorisinden sonra ikinci köklü değişiklik kuantum teorisi oldu. Özel görelilik teorisinden farklı olarak kuantum teorisinin göz önüne serilmesi yaklaşık otuz yıl gerektirdi ve bu sürede birçok bilim insanı kuramın gelişmesine katkıda bulundu. Bu kuram 1900 yılında Planck’ın kuantum hipoteziyle başladı, 1920’lerin ortalarında Schrödinger ve Heisenberg’in maddenin yapısını açıklamada çok etkili olan kuantum mekaniği teorisi ile doruğa ulaştı.

5.2.1. SİYAH CİSİM IŞIMASI

XIX. yüzyılın sonunda açıklanamayan gözlemlerden biri, sıcak cisimlerin saldığı ışık spektrumuydu. Sıcaklığı mutlak sıcaklığın üstünde olan tüm maddeler, toplam şiddeti mutlak sıcaklığın (kelvin ölçeği) dördüncü kuvveti (T4) ile orantılı ışıma yapar (Stefan Yasası). Çünkü bu maddelerin uyarılmış düzeylere çıkmış olan molekülleri vardır. Maddenin sıcaklığına bağlı olarak farklı dalga boylarında ve frekanslarda yaptığı ışımaya ısıl (termal) ışıma denir. Sıcaklık artarsa maddenin yaptığı ışıma miktarı da artar. Çünkü sıcaklığın artması, maddenin ışıma yapacağı daha çok enerjiye sahip olması demektir.

Üzerine düşen tüm elektromanyetik ışınımları hiç yansıtmadan soğuran ve ısıl dengeye vardıktan sonra ışıyan ideal bir cisme siyah cisim denir. Burada kastedilen cismin bize siyah görünmesi yani sadece görünür dalga boylarındaki ışığı yüksek oranda soğurabilmesi değil üzerine düşen elektromanyetik sektrumdaki her ışığı soğurması yani tüm ışıklar için siyah olmasıdır. Siyah cisim tarafından cismin sıcaklığına bağlı olarak yapılan ışıma siyah cisim ışıması olarak adlandırılır.

Bir siyah cismin bildiğimiz anlamda siyah görünmesi için yeterince soğuk olması gerekir. Bu durumda cismin yaydığı ışımanın görünür dalga boyları gözümüzün algılayamayacağı kadar zayıftır ancak cismi ısıtınca ışımayı görmeye başlarız. Cismi yavaş yavaş ısıtarak sıcaklığını yükseltirsek 500-600 °C civarında cisim koyu kırmızı görünmeye başlar. Sıcaklık arttıkça turuncu, sarı, yeşil ve maviye doğru değişen ışımalar yapar. Gittikçe hem parlaklaşır hem de beyazlaşır. Güneş gibi yıldızlar, ideal olmasa bile siyah cisim tanımına uyar (Görsel 5.4). Yüzeyindeki yoğun gazlar üzerilerine düşen ışığın az bir kısmını yansıtıp çoğunu soğurur. Yüksek sıcaklığa kadar ısıtılan demirden ve kor hâlindeki kömürden yayılan ışıma da siyah cisim ışımasına örnektir (Görsel 5.5 ve 5.6).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Yıldırım Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 200 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum