Evvel Cevap
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 173
12. Sınıf Fizik Yıldırım Yayınları
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 173

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 173

Bir atom çekirdeğindeki protonların sayısı artarken yeğin çekirdek kuvvetlerinin protonlar arasındaki itici kuvvetleri daha fazla dengeleyemeyeceği bir noktaya ulaşılır. Bir kararlı çekirdekte en büyük proton sayısı, bizmut elementine karşılık gelen Z = 83’tür. 83’ten daha çok protonlu çekirdekler kararsızdır. Diğer bir anlatımla onlar belirli bir yarı ömre sahiptir. Radon ve uranyum gibi elementlerin çekirdekleri belirli bir sürede parçalanır ya da bozunur.
Grafik 4.2’den aşağıdaki çıkarımlar yapılabilir:

• Kararlı çekirdekler kararlılık hattı denilen eğriye çok yakın toplanır.
• Z > 83 olan kararlı çekirdek yoktur. Daha ağır elementler [Z = 92 (uranyum) üstünde] doğada bulunur ve radyoaktiftir.
• Kararsız çekirdekler kararlılık hattının her iki yanı boyunca uzanan bantlar içindedir.
• En hafif elementler (Z < 16), N = Z olduğu zaman kararlıdır. Bilindik izotopların (4He, 12C, 16O) hepsi eşit sayıda proton ve nötrona sahiptir.
• Z arttıkça kararlılık için gerekli nötron sayısı, protonların sayısından giderek daha büyük olur. N/Z oranı Z = 40’ta yaklaşık olarak 1,2’dir fakat Z = 80’de yaklaşık 1,5’e çıkar.

Radyoaktiflikte bozunumu nitelendirmek için kullanışlı bir değişken yarı ömür T1/2 dir. Bir radyoaktif maddenin yarı ömrü, bozunan çekirdeklerin azalarak yarıya düşmesi için geçen süredir. Örneğin radon 2||Rn izotopunun yarı ömrü 3,83 gün, uranyum 2^^U izotopunun yarı ömrü 4,47 x 109 yıldır.

4.3.2. RADYOAKTİF BOZUNUMLAR

Bir kararsız çekirdek sonsuza kadar öyle kalmaz, er ya da geç bir parçacık salarak bileşimini değiştirir. Diğer yandan uyarılmış hâldeki bir atom çekirdeği, nükleonlarını daha düşük bir hâl içinde yeniden düzenleyebilir ve yüksek enerjili bir foton salar.
Bir çekirdek radyoaktif bozunuma uğrayarak parçacık saldığı zaman sistemin kütlesi azalır. Yani çekirdeğin bozunumdan önceki kütlesi, bozunum sonucunda oluşan çekirdeğin ve salınan parçacığın kütleleri toplamından büyüktür. Kütledeki bu fark E = jAmjc2 bağıntısına göre serbest bırakılan enerji olarak ortaya çıkar.

Alfa Bozunumu

Bir atom çekirdeği, bir a parçacığı (^He çekirdeği) salarak bo- zunduğu zaman iki proton ve iki nötron kaybeder. Bunun sonucunda atom çekirdeğinin Z atom numarası 2 ve A kütle numarası 4 azalır. Simgesel olarak bu işlemi aşağıdaki gibi yazarız:

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Yıldırım Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 173 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum