

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 172

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 172 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 172
araştırırken bilmediği bir ışını keşfetti ve buna matematikte bilinmeyen anlamında X-ışını adını verdi. X-ışınlarını araştıran Fransız fizikçi Antoine Henri Becquerel (Antoni Hanri Bekerel, Görsel 4.32) uranyum tuzunun da benzer ışınımlar saçtığını gözlemledi. Böyle- ce 1896’da doğal radyoaktiviteyi keşfetti.
Becquerel “doğal radyoaktiviteyi keşfetmesiyle sunduğu olağanüstü hizmetler”, Pierre Curie (Piyer Küri, Görsel 4.33) ve Marie Sk- lodowska Curie (Mari Sıklodovska Küri, Görsel 4.34) ise “Profesör Henri Becquerel’in keşfettiği radyasyon fenomeni üzerine yaptıkları ortak araştırmalarla ortaya koydukları olağanüstü hizmetler” sebebiyle 1903 yılında fizik alanında Nobel Ödülü’nü paylaştı. X-ışınları ve radyoaktivite, XIX. yüzyılın sonunda ve XX. yüzyılın başında bilimsel dönüşümün kökenindedir. Örneğin 1903’te Einstein kütle ve enerji arasındaki denkliği kurdu.
Bir çekirdeği bir arada tutan ve sadece iki fermilik bir uzaklıkta etkili olan çekici kuvvete yeğin çekirdek kuvveti dendiğini biliyorsunuz. Bu çekici kuvvet; protonlarla protonlar, protonlarla nötronlar ve nötronlarla nötronlar arasında hemen hemen eşit yeğinliktedir.
İtici elektrostatik kuvvet ve çekici yeğin çekirdek kuvveti arasındaki çekişme, belirli bir çekirdeğin kararlı olup olmadığını belirler. Atom çekirdeklerinin kararlılığı ile ilgili olarak nötron ve proton sayıları arasındaki ilişki Grafik 4.2’de gösterilmiştir.
Atom numarası artarken kararlı çekirdeklere karşılık gelen noktalar N = Z çizgisinden sapar. Kararlı büyük çekirdeklerin protonlardan önemli ölçüde daha çok nötron içerme eğilimi gösterdiği görülmektedir. Tüm nükleonlar yeğin çekirdek kuvvetine maruz kalırken sadece protonlar elektrostatik kuvvete maruz kaldığından nötronlar, etkin biçimde çekirdeğin parçalanmasına yol açacak itici kuvvetlerin etkisini zayıflatır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Yıldırım Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 172 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum