

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 157

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 157
Evrenin bir bütün olarak bileşimini ve evrimini inceleyen fizik dalı kozmolojidir. Hangi yöne baktığımızdan bağımsız olarak evren genişlemektedir. Bu genişlemeyi tersine işletebilseydik evren daha küçük, daha yoğun ve daha sıcak olurdu. XX. yüzyılın başlarından beri fizikçiler, parçacık hızlandırıcıları kullanarak yeni atom altı parçacıklar keşfediyorlar. Bilinen her parçacığa karşılık gelen bir antiparçacık vardır. Atom altı parçacıkları ve onların temel etkileşimlerini araştıran fizik alanına parçacık fiziği denir. Bu bölümde parçacık fiziği ile ilgili bilgiler vereceğiz.
4.2.1. BÜYÜK PATLAMA TEORİSİ
Evrenin başlangıcını günümüz verilerine göre 13,8 milyar yıl öncesine bağlayan büyük patlama teorisi evrenin başlangıç ve gelişimini açıklayan kozmolojik bir modeldir. Bu model; evrenin genişlemesi, kozmik mikrodalga art alan (KMA) ışıması, hidrojen ve helyum gibi hafif elementlerin evrendeki bağıl bollukları gibi gözlem ve verilere dayanır.
Evrenin genişlemesinden yola çıkarak başlangıçta tüm maddenin tek bir noktada yoğunlaştığı düşüncesi, ilk olarak Georges Le- maître (Jorj Lömetr, 1894-1966) tarafından öngörülmüştü. Büyük patlama modeli, daha sonra özellikle George Gamow’ın (Corc Gı- mav, Görsel 1.14) çalışmalarıyla geliştirildi.
Gök bilimci Edwin Hubble (Edvin Habıl, Görsel 4.15) zamanla geliştirilen teleskoplarla 1920, 1930 ve 1940’lı yıllarda uzak gök adalardaki (galaksilerdeki) yıldızların spektrum çizgilerini inceledi ve bu yıldızların tipik parlaklıklarını kullanarak Dünya’dan uzaklıklarını tahmin etti (Gelen ışınımın şiddeti, uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak azalır.). O, uzak gök adalardan Dünya’ya ulaşan ışığın daha büyük dalga boylarına doğru Doppler kaymasına uğradığını (kırmızıya kayma) belirledi. Uzak gök adalardan gelen ışığın uzun dalga boylarına (düşük frekanslara) kayması, gök adalarla Dünya arasındaki uzaklığın arttığını gösterir. Uzaklaşma sürati arttıkça dalga boyu kayması büyür.
Daha uzaktaki gök adaların daha büyük süratle bizden uzaklaştığının belirlenmesi, evrenin genişlediğinin ve büyük patlama düşüncesinin temelini oluşturur.
Hubble’ın genişleyen evren resmi Dünya’nın bu genişlemenin merkezinde olduğu anlamına gelmez. Aslında bir merkez yoktur. Evrenin genişlemesi uzayın içkin bir özelliğidir. Uzay genişlerken nesneler arasındaki uzaklıklar artar ancak nesnelerin boyutları değişmez.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Yıldırım Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 157 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum