Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Yıldırım Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 142

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 142

Bohr, hidrojen atomu ışımalarının dalga boyları için İsveçli fizikçi Johannes Robert Rydberg’in (Yohannıs Rabırt Ridber, 1854-1919) çizgi spektrumlarla ilgili deneysel verilerden türettiği eşitliğe götüren bir model ortaya koydu. Bohr’un teorisi, Rutherford’un bir çekirdek ve onu çevreleyen çembersel yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunan atom resmiyle başlar. Bohr, teorisinde klasik fiziğe aykırı görülen kimi sayıltılar4 da yaptı. O, Planck ve Einstein’ın yeni kuantum düşünceleri ile çembersel yörüngede hareket eden bir parçacığın klasik betimlemesini birleştirdi. Bohr’un hidrojen atomu modeli aşağıdaki temel sayıltıları içerir:
1. Elektron, Şekil 4.8’deki gibi Coulomb çekim kuvvetinin etkisi altında, proton çevresindeki çembersel yörüngelerde hareket eder. Coulomb kuvveti elektronun merkezcil ivmesini üretir.
2. Yalnız belirli elektron yörüngeleri kararlı ve izinlidir. Bu yörüngelerde elektromanyetik ışınım türünde enerji salımı yoktur. Böylece atomun toplam enerjisi sabit kalır. Bu nedenle yörüngelere durağan yörüngeler ya da durağan hâller denir. Her bir yörünge oradaki elektron için belirli bir enerjiyi temsil eder. Daha büyük yörüngeler daha büyük toplam enerjiye karşılık gelir.
3. Elektron daha çok enerjili bir ilk hâlden (Ei) daha az enerjili bir son hâle (Es) “atladığı” zaman hidrojen atomu tarafından frekansı v, enerjisi h-v olan ışınım salınır (Şekil 4.9). Bu atlamada salınan ışınımın frekansı ile atomun enerjisindeki değişim arasındaki ilişki,

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Yıldırım Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 142 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!