Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Yıldırım Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 123

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 123

Şekil 3.49’da gösterildiği gibi kutuplayıcının geçirme eksenlerini temsil eden paralel yarık düzlemlerinin ışığı kutuplamasına benzer. Işığın elektrik alanının bu geçirme eksenlerine dik bileşeni kutupla- yıcıdan geçemezken paralel bileşeni geçebilir. Işığın bu yöntemle kutuplanmasının üzerinde durmamızın bir nedeni de 6. Ünite’nin
1. Bölüm’ünde yer alan LCD teknolojisinin anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır.

Bir kutuplayıcının (polaroit) geçirme ekseni, elektromanyetik dalganın E alanının geçirildiği doğrultudur. Kutuplayıcılar birbirine paralel, uzun moleküllerden oluşur. Kutuplanmamış ışınım kutuplayıcı bir malzeme üstüne düştüğünde ışınımın E vektörünün kutuplayıcı malzemenin uzun moleküllerinin diziliş doğrultusuna paralel bileşeni, elektronları bu doğrultunun bir yönünde ve sonra onun tersi yönünde hareket ettirebildiğinden soğurulur. Bu nedenle kutuplayıcının geçirme ekseni, uzun moleküllerinin diziliş doğrultusuna diktir. Elektrik alanından soğurulan enerji ısıya dönüşür. Şekil 3.50’de yansımayla kutuplanma, Görsel 3.16’da ise kutuplayıcı gözlükler gösterilmiştir.

Şekil 3.50: Metal olmayan bir yüzeyden yansıyan ışığın kısmen kutuplanması
Işık, düzlem yüzeylerden yansırken yansıtıcı yüzeye paralel olarak kısmen kutuplanır. Su ve yol yüzeyleri, bu tür yansıtıcı yüzey işlevi yapar. Bu nedenle balık tutanlar ve özellikle uzun yol sürücüleri arasında kutuplayıcı gözlük kullanımı yaygındır. Renklendirmenin yanı sıra geçen ışığı zayıflatmak amacıyla polaroit filmle kaplı güneş gözlükleri yansıtıcı yüzeylerden gelen parıl- damayı da azaltır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Yıldırım Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 123 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!