12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 221
“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 221 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 221
Madde ve Dalga Arasındaki İlişki
Işığın ikili doğaya sahip olması fikri ilk etapta karmaşık gelebilir. Suya atılan bir taş parçası tanecik, bu taş parçasının suda meydana getirdiği titreşimler dalga olarak nitelendirilebilir. Fakat fotonların ve elektronların dünyasında bu ayrım keskin çizgilerle yapılamaz. Örneğin tanecik olarak düşünülen bir elektronun belli koşullar altında dalga özelliği sergilemesi son derece şaşırtıcıdır.
Louis Victor de Broglie (Lui Viktor Dö Broli), 1923 yılında hazırladığı doktora tezinde ışığın ikili doğasından yola çıkarak tüm maddelerin tanecik özellikleri olduğu kadar dalga özelliklerine de sahip olabileceğini ileri sürmüştür. Diğer bir deyişle her elektrona uzayda yol gösteren bir dalganın eşlik ettiğini söylemiştir. O zamana kadar hiçbir deneysel doğrulaması olmayan bu yaklaşım, oldukça radikal bir düşünce olarak göze çarpmaktadır.
Bu eşitlikten yararlanılarak bir fotonun dalga boyu ile momentumu belirlenebilir. de Broglie’ye göre P momentumlu maddesel bir tanecik, dalga özelliklerine ve dolayısıyla bir dalga boyuna da sahip olmalıdır. Kütlesi m, hızının büyüklüğü j olan bir taneciğin momentum büyüklüğü P = m . j olduğundan taneciğin de Broglie dalga boyu bağıntısıyla bulunur. de Broglie’ye göre bu dalgalar, mekanik veya elektromanyetik dalga değildir. Madde dalgası olarak adlandırılan farklı bir dalga türüdür.
Her türlü parçacığın hem dalga hem de tanecik özellikleri gösterdiğini öngören de Broglie hipotezi, ortaya koyulduğu ilk yıllarda bilim dünyası tarafından tamamen spekülasyon olarak görülmüştür. Eğer elektron gibi parçacıklar, dalga özelliklerine sahipse doğru koşullar altında kırınım ve girişim olaylarını da gerçekleştirmelidir. Bu düşünceden yola çıkan Clinton Davisson (Klintın Devissın) ve Lester Germer (Lestır Germır), yaptıkları deneyle (Şekil 5.17) elektronun dalga boyunu ölçmeyi başarmıştır. Bu iki bilim insanının elektronlarla yaptıkları kırınım ve girişim deneyleri, de Broglie tarafından önerilen madde dalgalarının ilk deneysel doğrulaması olmuştur.
ARAŞTIRMA
Elektronların dalga özellikleri göz önüne alınarak geliştirilen ve diğer bileşik mikroskoplara göre çok daha yüksek ayırma gücüne sahip olan elektron mikroskoplarının çalışma prensiplerini ve kullanım alanlarını araştırınız. Araştırma sonuçlarını ve elektron mikroskobu ile elde edilen görüntüleri kullanarak bir sunum hazırlayınız. Hazırladığınız sunumu arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Elektron mikroskopları, elektronların dalga özelliklerini kullanarak çok yüksek çözünürlükte görüntüler elde etmek için geliştirilmiştir. Bu mikroskoplar, atom düzeyinde incelemeler yapabilme yeteneğine sahiptir ve biyolojiden malzemeye birçok alanda kullanılır.
12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 221 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.