12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 16
“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 16
Düzgün Çembersel Hareketle İlgili Kavramlar
200 metre veya 400 metre gibi kısa mesafe koşularında atletlerin yarışa aynı hizadan başlamamasının (Görsel 1.3) sebebi nedir? Bir tekerleğin dönüşü sırasında lastiğin üzerindeki yazılar, jant üzerindeki yazılara göre neden daha zor fark edilir? Bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabı çembersel harekette gizlidir. Düzgün çembersel hareketi daha iyi anlamak için periyot, frekans, merkezcil ivme, çizgisel hız, açısal hız gibi kavramlara ihtiyaç vardır.
Periyot (T)
Düzgün çembersel hareket yapan bir cismin bir turu tamamlaması için gereken süreye periyot denir. Periyodun sembolü T, SI’da birimi saniyedir (s). Periyot kavramı, kendini tekrarlayan ve eşit zaman aralıklarında gerçekleşen olaylarda kullanılır. Örneğin analog bir saatte yelkovan bir turu 1, akrep ise 12 saatte tamamlar.
Frekans (f)
Düzgün çembersel hareket yapan bir cismin, birim zamandaki (1 saniye) tur sayısına frekans denir. Frekansın sembolü f, Sl’da birimi 1/saniye (s-1) ya da hertzdir (Hz). Sabit bir eksen etrafında dönen vantilatör pervanesinin frekansı, sağladığı serinlik üzerinde; çamaşır veya kurutma makinelerinin tambur frekansı, sıkma performansında etkilidir. Periyot süreyi, frekans ise tekrar sayısını ifade eder. Periyot ve frekans kavramları, birimlerinden de anlaşılabileceği gibi birbiriyle ters orantılıdır. Bu orantı, eşitliği ile ifade edilir.
40 cm/s’lik sabit süratle doğrusal bir yolda ilerleyen Yaman, sabit frekansla dönmekte olan 120 cm yarı- çaplı silindir şeklindeki tek girişli bir döner kapıdan kapıya temas etmeden geçiyor. Buna göre döner kapının olası periyot değerlerini bulunuz.
Yaman’ın düzgün doğrusal hareket yaptığı göz önüne alınarak döner kapıdan geçiş süresi Yol = Sürat x Zaman bağıntısı ile hesaplanabilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 16 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.