Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 145

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 145

1. Thomson’ın e/m Deneyi (1897)

Thomson, Şekil 4.4’te bir modeli verilen deney düzeneği ile katot ışınları üzerinde çalışmalar yaptı. Bu deneylerde elektrik alanı ve manyetik alanın etkisiyle ışınların sapma miktarını ölçmeye ve sapma yönünü belirlemeye çalıştı. Thomson, önce tüpe elektrik alanı uyguladı, ışınların sapma miktarını ve yönünü gözlemledi. Aynı işlemi manyetik alan uygulayarak tekrarladı. Bu denemeler sonucunda ışınların zıt yönlerde saptığını gördü. Thomson, katot ışınlarının elektrik ve manyetik alanda sapmasını birlikte değerlendirdiğinde bu ışınların negatif yüklerden yani elektronlardan oluştuğunu keşfetti ve elektronun yük/kütle (e/m) oranını hesapladı. Atom fiziğine yaptığı katkılardan dolayı 1906 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü almaya hak kazandı.

Thomson, gerçekleştirdiği deneyde elektronun yükünün kütlesine oranını -1,7588 -1011 coulomb/kilogram (C/kg) olarak hesaplamıştır. Deneyde elektronun yükü ve elektronun kütlesi ayrı ayrı bulunmamıştır. Sadece yük ile kütle arasındaki oran bulunmuştur.

2. Milikan’ın Yağ Damlası Deneyi (1909)

Thomson’ın e/m oranını bulmasının ardından Robert Andrews Milikan, Şekil 4.5’te bir modeli verilen deney düzeneği ile elektronun yükünü hesaplamayı başardı. Düzenek, iki paralel plakayla ayrılan iki odacıktan oluşuyordu. Milikan, ilk odacığa yağ damlaları püskürttü. Bu yağ damlaları, üstteki plakanın ortasında bulunan küçük bir delikten ikinci odacığa geçti. Milikan, plakalar arasına uyguladığı X ışınları ile havayı iyonize etti ve yağ damlalarının elektronla yüklenmesini sağladı. Daha sonra yer çekimi kuvvetinin etkisiyle aşağıya doğru yönelen yağ damlalarına hareketinin tersi yönünde ve yer çekimi kuvveti (m . g) ile eşit büyüklükte bir elektriksel kuvvet (q . E) uyguladı. Bunun sonucunda bazı yağ damlalarının sabit süratle aşağı, bazılarının ise yukarı doğru hareket ettiğini gözlemledi. Milikan, deney sonucundan hareketle ve m . g = q . E eşitliğinden yararlanarak bir elektronun yükü olan q değerini hesaplamayı başardı.

MERAKLISINA BİLİM

Milikan, kurduğu deney düzeneğinde yağ damlaları ile sayısız deney gerçekleştirmiştir. Bu deneylerde yağ damlalarının yükünün 1,6 ■ 10-19 C değerinin tam katları olduğunu hesaplamıştır. Buradan hareketle 1,6 ■ 10-19 C değerinin bir elektronun yükü olduğu sonucuna ulaşmıştır. Bu çalışmaları ile Milikan, 1923 yılında Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüştür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 145 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!