Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Kimya

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 207

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 207 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 207

4.2.7. Nükleer Enerji

Büyük atomların (uranyum, plütonyum) parçalanması (fisyon) ya da küçük atomların (hidrojen) birleşmesi (füzyon) sonucu açığa çıkan enerjiye nükleer enerji denir. Nükleer santrallerde buhar üretmek için gereken enerji, uranyum atomlarının bölünmesi sonucu ortaya çıkan ısıdan sağlanır. Bu buhar yardımı ile türbin döndürülür. Buharın, türbinleri döndürmesiyle elektrik enerjisi üretilir. Nükleer santraller 1950’li yılların başlarından bu yana elektrik üretiminde kullanılmaktadır (Görsel 4.12).

Günümüzde nükleer santraller, kendilerine has özelliklerden dolayı ülkelerin tercih ettiği bir elektrik enerjisi kaynağıdır. Daha çevreci, güvenilir, ucuz, sürdürülebilir ve erişilebilir bir enerji kaynağına olan ihtiyaç, diğer alternatiflere göre nükleer santralleri ön plana çıkarmıştır. Nükleer santrallerin önem kazanmasını sağlayan özelliklerden bazıları şunlardır:

• Nükleer santraller iklim ve doğa koşullarından etkilenmeden sürekli elektrik üretimi gerçekleştirir.
• Nükleer santrallerde elektrik üretim maliyeti diğer kaynaklara göre çok düşüktür.
• Nükleer enerji üretimi, diğer enerji üretim yöntemleri gibi geniş kullanım alanı gerektirmez. Bu nedenle orman alanlarının yok edilmesi ya da verimli toprakların kaybolması gibi sorunlara yol açmaz.
• Nükleer santraller, işletme sırasında sera gazı salınımı yapmaz ve asit yağmurlarına sebep olmaz. Bu nedenle küresel ısınmayı önlemede ve çevreyi korumada önemli bir alternatiftir.

Nükleer reaktörlerden çıkan kullanılmış yakıt, yüksek radyoaktiviteye sahip birçok madde içerir. Bu atıkların insana ve çevreye zarar vermeden depolanması gerekir. Günümüzde radyoaktif atıklar, dayanıklı beton kulelerde veya yer altı depolarındaki sızdırmaz özel çelik kaplarda muhafaza edilmektedir. Dünya genelinde elektrik enerjisinin %17’si nükleer enerji ile üretilmektedir. Gelişmekte olan ülkeler de nükleer enerjiye yatırımlar yapmaktadır. Ülkemizde de Mersin Akkuyu sahasında bir nükleer güç santralinin yapımına başlanmıştır. Bu santralin 2021 yılında elektrik üretmeye başlaması planlanmaktadır.

ÖDEV

Nükleer santrale sahip ülkelerin, enerjilerinin ne kadarını bu santrallerden karşıladığını araştırınız.

  • Cevap:

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 207 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!