12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 285
“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 285 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 285
MR (Manyetik Rezonans) Manyetik rezonans görüntüleme, 1946'da tanımlanmasına rağmen ilk olarak 1973 yılında kullanılmıştır. Ülkemizde ise ilk kez 1989 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde kullanılmaya başlanmıştır. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), nükleer manyetik rezonans görüntüleme ya da manyetik rezonans tomografi isimleri ile de anılır. Sağlık alanında kullanılan görüntüleme yöntemlerinden biridir. Canlı dokulara manyetik alan içerisinde gönderilen radyo dalgalarının etkisi ile hareket eden hidrojen atomunun yaptığı ışımaları görünür hâle getiren cihazlara MR cihazı (Görsel 6.1.4) denir. Çalışma prensibi olarak hidrojen atomunun çekirdeğinde bulunan proton güçlü bir manyetik alanın etkisinde bırakılır ve üzerine radyo dalgaları gönderilir. Hastalıklı dokulardaki su miktarı sağlıklı dokuya göre daha fazla olduğundan hastalıklı dokudaki proton yoğunluğu da fazla olur. Radyo dalgalan ile karşılaşan protonlar yoğunluk, dağılım ve dizilişlerine göre farklı sinyaller oluşturur ve bu sinyaller MR cihazı tarafından görüntüye dönüştürülür. MR cihazlarında radyasyon kullanılmadığından bu cihazlar canlı dokular için zararlı değildir. MR cihazı yumuşak dokuların görüntülenmesinde, beyin ve omurilik hastalıklarının teşhisinde ve kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının tespitinde kullanılır.
Tomografi Tomografi (Kesityazar) 1915 yılında icat edilmiş fakat genel kullanıma geçmesi 1930 yılını bulmuştur. Kesit ve görüntüleme kelimelerinin Yunanca karşılıklarının birleşmesiyle oluşan tomografi, X-ışınlarını kullanarak vücudun belirli bir kesitinin görüntülenmesini sağlayan radyolojik bir tanılama aracıdır (Görsel 6.1.5). Günümüzde tomografi cihazı bilgisayar yazılımları ile birlikte çalışmaktadır. Bilgisayarlı tomografide tanılanmak istenen bölgeye gönderilen 360 derece dönen X-ışınları farklı dokularda farklı oranlarda soğurulur ve gönderilen X-ışınlarındaki değişim dedektörler aracılığıyla tespit edilir. Toplanan ışınlar bilgisayar yazılımı ile işlenir ve hasarlı ya da hastalıklı bölge tespit edilmiş olur. Bilgisayarlı tomografinin röntgen görüntülemeye göre tercih edilmesinin nedenleri arasında daha yüksek çözünürlük elde edilmesi ve kesitler şeklinde görüntü alındığı için daha detaylı inceleme yapılabilmesi bulunmaktadır. Tomografi de X-ışınları kullanıldığından canlı dokular için zararlı olabilmektedir. ARAŞTIRMA
Vücudunda metal protez, kalp pili olan kişilerin MR cihazına girmeleri neden sakıncalıdır? Araştırınız.
- Cevap:
12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 285 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok