“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 60 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60
40 – 43. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesinde, 21 Kasım 2007 tarihinde “Oyalı” isminde ilk klon koyun üretilmiştir. Bu çalışmada bir koyuna ait yumurta hücresinin çekirdeği çıkarılmış ve çekirdeksiz yumurta hücresi elde edilmiştir. Bu çekirdeksiz yumurta hücresi, başka bir yetişkin koyunun vücut hücresinin çekirdeği ile mikroenjeksiyon yöntemi kullanılarak kaynaştınlmıştır. Oluşan diploit hücre, normal döngüsüne devam ederek yeni bir embriyoyu meydana getirmiştir. Oluşan bu embriyo, taşıyıcı bir koyunun rahmine yerleştirilmiş ve gelişimini tamamladıktan sonra sezaryenle dünyaya getirilmiştir.
40. Bu çalışmaların sonuçlarına göre aşağıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur? Doğru olan ifadelerin karşısındaki kutucuğa “X” işareti koyunuz.
- Cevap:
41. Oyalı’nın meme hücrelerinden yeni bir klon koyun yapılır ise bu koyun başlangıçtaki hangi koyunun DNA’sı ile aynı DNA’ya sahip olur? Yazınız.
- Cevap: Vücut hücresi alınmış koyun ile aynı olur.
42. Bir koçun klonunu yapmak mümkün müdür? Mümkün ise klonlama aşamalarını sırası ile yazınız.
- Cevap:
Koçun vücut hücresi çekirdeği alınır,
Bir koyunun yumurta hücresi alınarak çekirdeği çıkartılır,
Vücut hücresi çekirdeği yumurtaya yerleştirilir,
Uyarılan yumurta besi ortamında embriyo oluşturur,
Oluşan embriyo taşıyıcı anneye nakledilir.
43. Her canlının klonunun teknik açıdan yapılmasının mümkün olduğu görülmektedir. Klonlama çalışmaları, model organizmalar ve diğer bazı canlılarla yapılmaktadır. Etik açıdan insan klonunun yapılması uygun değildir. Bu durumun nedenini açıklayınız?
- Cevap: İnsanlar deney hayvanı değildir. Yaşayan bir insanın klonunun yapılması birçok toplumsal, ahlaki, hukuki, ve dini sorunları da beraberinde getirecektir.
44 – 47. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.
Suçlunun belirlenmesi gereken özel durumlarda emniyet güçleri, olayın yaşandığı bölgeyi şerit ile çevirirler. Özel kıyafet giyen olay yeri inceleme ekipleri; alanda saç, tırnak vb. DNA içeren materyalleri ararlar. Buldukları materyallerdeki DNA’ları, Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile çoğaltırlar. Daha sonra “agaroz jel elekt- roforez yöntemi” ile yürütülen DNA’ların fotoğrafını çekerler. Elde edilen görüntü (DNA parmak izi) ile zanlının DNA’larını karşılaştırırlar.
44. Elde edilen DNA parmak izi hangi amaçla kullanılacaktır? Yazınız.
- Cevap: Suç mahalinden elde edilen DNA’ları olayla ilgili olabilecek kişilerin DNA’ları ile karşılaştırılarak suçlu veya suçluların tespitinde kullanılır.
45. Olay yeri inceleme ekibi neden özel kıyafet kullanır? Bu kıyafetlerin kullanılmaması durumunda neler olabilir?
- Cevap: Ekipte görevli kişilerden DNA içeren materyallerin düşmemesi için. Olay yerinde ekip çalışanlarının DNA’ ları bulunur. Bu durum hem çalışma süresini uzatır. Hem de ekipten birinin olaya karışması durumunda suçlu tespit edilemez.
46. DNA parmak izi suçlunun tespit edilmesinde bazı durumlarda yetersiz kalabilir. Bu durumun nedeni ne olabilir? Yazınız.
- Cevap: Suç mahallinde bulunan DNA’nın tek yumurta ikizi bir bireye ait olması.
47. Bu çalışmalara göre aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur? Doğru olan ifadenin veya ifadelerin karşısındaki kutucuğa “X” işareti koyunuz.
- Cevap:
12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum