12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 131 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131
Yapılan deneylerden de anlaşılacağı gibi bir bitkinin gövdesine tek yönden ışık verilecek olursa oksin hormonu doğrudan ışık almayan kısımda toplanır. Bu nedenle doğrudan ışık almayan bitki kısmında büyüme, ışık alan kısımdan daha fazla olur. Bitkinin ışığa yönelmesi bu asimetrik büyümenin bir sonucudur.
Kök, gövde ve tomurcuk gibi bitki organları değişik oksin yoğunluklarında büyüme gösterir. Düşük oksin yoğunluklarında hızlı bir büyüme, yüksek oksin yoğunluğunda büyümede gerileme meydana gelir.
Fazla salgılandığında büyümeyi durdurur. Az salgılandığında ise yapraklarda dökülme görülür. Sentetik olarak üretilen bazı çeşitleri yabani ot mücadelesinde kullanılır.
Giberellin Hormonu
Japon bilim insanı Eiichi Kurosawa (Eiçhi Kürosava), Gibberella (Giberella) cinsi bir mantarın giberellin adı verilen bir kimyasal salgıladığını ve bu kimyasalın bitkilerde aşırı gövde uzamasına neden olduğunu tespit etmiştir. Daha sonra bu maddenin bitkiler tarafından da üretildiği ve 100’den fazla çeşidinin olduğu bulunmuştur. Giberellinler esas olarak köklerde, genç yapraklarda ve bitkilerin embriyolarında üretilir. Tohumun çimlenmesini uyarır. Giberellin hem yapraklarda hem de gövdelerde büyümeyi uyarır. Ancak kök büyümesi üzerinde etkisi çok azdır. Gövdelerde hücre uzamasını ve hücre bölünmesini uyarır. Bazı bitkilerde çiçeklenmeyi uyarır. Oksin hormonu ile birlikte bitkide meyve oluşturulmasında görev yapar.
Sitokinin Hormonu
Sitokinezi (sitoplazma bölünmesi) ya da hücre bölünmesini uyarması nedeni ile bu hormonlara sitokinin adı verilir. Bu hormon; çoğunlukla köklerde üretilir. Kökte üretilen sitokininler, bitkinin ksilem öz suyunda yukarıya taşınarak hedef dokulara ulaşır. Klorofil sentezini uyarır. Büyüme ve tohum oluşumunu kontrol eder. Hücre döngüsünün düzenlenmesinde görev yapar. Oksin ile birlikte hücre bölünmesini ve farklılaşmayı uyarır. Sitokininler, gövdedeki yanal tomurcuklardan yan dal oluşumunu ve bitkinin dallanmasını sağlar. Yaprakların yaşlanmasını geciktirir. Büyüme ortamında oksin ve sitokinin hormonları uygun miktarlarda olduğunda bitki hücreleri, hızlı bir şekilde bölünmeye başlar. Oksin hormonu fazla, sitokinin hormonu az olduğunda bitkinin kök gelişiminin fazla olduğu gözlenmiştir. Sitokinin hormonunun fazla, oksin hormonunun az olduğu durumlarda ise sürgün sisteminin fazla ve kök gelişiminin az olduğu gözlemlenmiştir.
Absisik Asit (ABA) Hormonu
Absisik asit büyümeyi engelleyici en önemli hormondur. Yapraklar, gövdeler, kökler, tohumlar ve yeşil meyvelerde üretilir. Diğer hormonlardan farklı olarak bitkinin çevreden gelen etkilere tepki oluşturmasına yardım eder. Örneğin kuraklık durumunda ani olarak ortaya çıkan susuzluğa karşı solan yapraklarda birikir ve stomaların kapanmasını sağlar. Bu durum terlemeyi azaltır, bitkinin susuzluğa tepki göstermesini sağlar. Su kaybını engellemek için stomaların kapanmasında görev alır.
Absisik asit genellikle olgun yapraklarda sentezlenir. Gelişim döneminin sonuna doğru miktarı, diğer hormonlara oranla daha fazla artar. Bu durum, meristem doku hücrelerinde bölünmenin durmasına ve tomurcukların kın ile çevrilmesine neden olur. Tomurcuk kını, olumsuz çevre etkilerine karşı meristem hücrelerini korur. Tohumlarda uyku hâlinin (dormansi) devam etmesini de sağlar. Böylece, uygun olmayan koşullarda tohumun çimlenmesi engellenmiş olur. Uygun koşullarda tohumda absisik asit miktarı azalır ve giberellin miktarı artarak tohumun çimlenmesi sağlanır.
Etilen Hormonu
Etilen, bitki hücrelerinden gaz hâlinde üretilen bir hormondur. En fazla yaşlı dokularda, olgun meyve ve yapraklarda bulunur. Sadece üretildiği bitkiyi değil, diğer bitkileri de etkiler. Meyve olgunlaşması sırasında da üretilir ve olgun meyvelerdeki etilen diğerlerinin de olgunlaşmasını sağlar (Görsel 3.39). Bitkilerde kuraklık, mekanik basınç ve enfeksiyon gibi streslere karşı yanıt olarak üretirler. Yaprak sararması ve yaprak dökümünü uyarır. Kök büyümesini engeller. Meyvelerde nişastanın şekere dönüşmesini sağlar.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.