Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 130 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130

1.2. Bitkisel Hormonlar

Çok hücreli organizmalarda özel hücrelerde üretilip daha sonra diğer kısımlara taşınan ve orada hedef hücrelerin ve dokuların büyüme, gelişme ve metabolik işlevlerini etkileyen organik bileşiklere hormon denir. Hormonlar bitkilerin büyüme ve gelişim süreçlerinde etkilidir. Çalışma mekanizmaları hayvansal hormonlar gibidir. Hormonlar, en uygun etkinliklerini, optimum (en uygun) miktarlara ulaştıklarında gösterirler. Optimum değerin altında veya üzerindeki hormon miktarı, bitkide bazı anormalliklere neden olur.
Bitki hormonları, aktif büyüme gösteren kök ve gövde uçlarında, tohumlarda, meyvelerde ve genç yapraklardaki hücrelerde üretilir. Hormonlar; genellikle hücre bölünmesinde, büyümede, üremede, farklılaşmada, gelişmede, vücuttaki su ve mineral dengesinin düzenlenmesinde görev alır.

Başlıca bitkisel hormonlar oksinler, giberellinler, sitokinin, absisik asit ve etilen’dir.

Oksin Hormonu

Bitkilerde büyüme ve gelişmeyi etkileyen en önemli hormondur. Gövde uç meristemi, kök ucu meristemi, genç yapraklar ve meyve gibi büyüme bölgelerindeki hücreler tarafından sentezlenir. Oksin hormonu; hücrelerde bölünme, büyüme ve farklılaşma olaylarını kontrol eder. Doğrudan ışık almayan bitki kısımlarında daha fazla sentezlenir. Bu durum, bitkide asimetrik büyümeye neden olduğundan yönelim olayına da sebep olur. Meyve vermede etkilidir, döllenmiş çiçeğin dökülmesini engeller. Bu hormon, bitkinin tepe tomurcuğunun gelişmesini sağlarken yan tomurcukların gelişmesini de engeller. Bitkinin köklenmesi ve köklerin farklılaşmasında rolü vardır. İletim dokusunun farklılaşmasını uyarır. Doku kültüründen yeni bitkilerin oluşmasında önemli rol oynar.

Oksin hormonunun etkileri, çimen bitkisi üzerinde yapılan deneylerde gözlenmiştir. Çimen fidelerinin toprak üstünde kalan bitki sürgününün açılmamış olan yaprağını saran silindir biçimindeki kılıfa koleoptil adı verilir. Çimen bitkisinde yapılan deneylerde koleoptil ucu kesildiğinde ya da ışık geçirmeyen bir başlık ile kapatıldığında ışığa yönelim olmadığı gözlemlenmiştir. Koleoptil ucu ışığı geçiren bir başlık ile kapatıldığında ya da ucu açık bırakılarak koleoptilin diğer kısımları ışık geçirmeyen siyah bir örtü ile kapatıldığında ışığa doğru yönelim olduğu saptanmıştır. Işığın algılanmasından koleoptil ucunun sorumlu olduğu ve uç kısımdan kıvrımın oluşacağı alt kısımlara bazı sinyallerin gönderildiği sonucu çıkmıştır. Ancak daha sonra bu konu ile ilgili olarak yapılan deneyler, koleoptilin kıvrılmasında uçtan belirli uzaklıktaki hücrelerin de etkili olduğunu göstermiştir. Koleoptilin ucu, hücreler arasındaki teması kesen fakat kimyasalların geçişine izin veren jelatin bir blokla diğer kısımlardan ayrıldığında, bu Bidelerin ışığa doğru kıvrıldığı görülmüştür. Buna karşılık uç, koleoptilin alt kısmından geçirimsiz bir madde (mika) ile ayrıldığında ışığa yönelmenin gerçekleşmediği görülmüştür (Görsel 3.38). Işığın tek yönden geldiği durumlarda gövdenin ışık almayan tarafındaki hücreler su tutarak hacimsel büyümeyi sağlar. Bu hücreler aynı zamanda mitoz bölünme yaparak hücre sayısını artırır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!