Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 123 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123

Kalburlu boru elemanları, ince çeperli ve canlı hücrelerdir. İşlevsel olgunluğa eriştiklerinde çekirdeği, ribozomlan, belirgin bir kofulları ve hücre iskeletleri bulunmaz. Kalburlu boruların enine çeperleri kalbur şeklini almıştır. Kalbur şeklinde deliklerin bulunduğu ince yüzeye kalburlu plak denir. Kalburlu plakta por denilen delikler vardır. Porlar, bir hücreden diğerine sıvı akışını kolaylaştırır. Kalburlu boru elemanları, uç uca eklenerek kalburlu boru denilen boyuna sütun yapısını oluşturur. Arkadaş hücreleri, kalburlu boru elemanının yanında bulunur ve iletime katılmaz. Plazmo- dezm adı verilen çok sayıda kanalla kalburlu boru elemanına bağlanır. Arkadaş hücresinin çekirdek ve ribozomları sadece arkadaş hücresinde iş görmekle kalmayıp komşu kalburlu boru elemanına da hizmet eder. Bazı bitkilerin yapraklarındaki arkadaş hücreleri, oluşan besin maddelerinin kalburlu boru elemanlarına geçmesine yardım eder. Kalburlu boru elemanları da bu besini bitkinin diğer kısımlarına taşır.

1.1.2. Bitkisel Organlar

Bitkiler üç temel organa sahiptir. Bunlar kök, gövde ve yapraklardır. Gövde ve yapraklar bitkinin sürgün sistemi içinde, kök ise bitkinin kök sistemi içinde yer alır.

1.1.2.1. Kök

Kök, genellikle bitkinin toprak altında kalan kısmıdır. Kökün temel görevleri; toprağa bitkiyi bağlamak, topraktan su ve mineralleri alarak bitkinin diğer kısımlarına taşınmasını sağlamak, besin maddelerini depolamak ve bazı bitki hormonlarını sentezlemektir.

Bitkilerde başlıca iki tip kök sistemi bulunur. Bunlar kazık kök ve saçak kök sistemidir (Görsel 3.24). Kazık kök yapısında tek bir ana kök, dikey yönde çok iyi gelişmiştir. Ana kökten çıkan çok sayıda ve az gelişmiş olan yan kökler bulunur. Kazık kök; çam, söğüt, gül, havuç, şeker pancarı, sardunya, lahana, bakla, gelincik, düğün çiçeği, papatya, bamya, fasulye vb. bitkilerde bulunur (Görsel 3.25). Havuç, şeker pancarı vb. bitkilerin köklerinde besin depo edilir. Bu nedenle depo kazık kök olarak isimlendirilir. Saçak kök yapısında ise ana kök gelişmemiştir. Dallanmış çok sayıda ince, uzun kökler bulunur. Saçak kök, genelde toprak yüzeyine yakın yerlerde bulunur. Toprağa iyice yayılarak bitkinin sıkıca tutunmasını sağlar. Örneğin çim bitkisinin saçak kök sistemi, toprağı sıkıca tutarak erozyona karşı koruma sağlar. Soğan, pırasa, buğday, arpa, yulaf, mısır bitkilerinin kökleri saçak köke örnektir (Görsel 3.26).

Bitkilerin kök ucuna yakın kısımlarında kök emici tüyü denilen yapılar bulunur. Kök emici tüyleri, kök yüzeyindeki bazı epidermis hücrelerinin dışarıya doğru tüp şeklinde oluşturduğu sitoplazma uzantılarıdır. Bitkinin kök yüzey alanını arttırarak su ve minerallerin emilmesini sağlar. Ayrıca topraktan emilen suyun mineral içeriğini kontrol edip zararlı olanların hücreye girişini engeller.

Bir bitkinin kökünün boyuna kesitine bakıldığında kökü en dıştan saran örtü dokusu epidermistir. Epidermis ile merkezî silindir arasında kalan bölgede temel doku bulunur. Temel dokuda parankima hücreleri yer alır. Temel doku ile merkezî silindir arasında tek sıra olan ve temel dokunun en iç tabakasını oluşturan yerde endodermis bulunur. Endodermis, minerallerin iletim dokusuna seçilerek geçişini kontrol eder. Kökün merkezî kısmında ise ksilem ve floemden oluşmuş merkezî silindir bulunur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!