Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45

Tıp alanında Ebu Bekir Râzî, İbnü’n-Nefs, Biruni, İbn Sinâ, Akşemsettin gibi bilim adamları önemli çalışmalar yapmışlardır. Bunlardan İbn Sina’nın “………………………….” adlı eserleri beş yüz yıl Avrupa’da tıp okullarında ders kitabı olarak okutulmuştur. Hâlen Paris Üniversitesinde büstü bulunan İbn Sina’nın özellikle bitkisel tedavi yolları ile ilgili yaptığı çalışmalar geçerliliğini günümüzde de devam ettirmektedir.
Yukarıdaki boşluğa gelmesi gereken eser adı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tıbbın Sırları B) Er-Risale C) el-Kanun fi’t-Tıb
D) El- Usul Fi’t-Tıb E) Fakrname

  • Cevap: D

İslam tarihi boyunca kurulmuş çok sayıdaki eğitim kurumunda tefsir, hadis, kelam, İslam hukuku, siyer, İslam felsefesi ve tasavvuf gibi dinî ilimlerin yanında felsefe, tıp, astronomi, matematik, mantık, fizik, kimya, tarih ve edebiyat vb. ilimler de öğretilmekteydi. Bu medreselerde birçok ilim adamı yetişmiş ve pek çok kalıcı eser ortaya konulmuştur. Medreseler tarihte İslam medeniyetinin gelişmesinde büyük rol oynamıştır. İslam’ın ilme verdiği önemin farkında olan Müslüman düşünür ve bilim adamları, din bilimlerinin yanı sıra sosyal bilimler ve fen bilimleri gibi pek çok alanda da önemli çalışmalar yapmışlardır.

9. Medreselerin İslam medeniyetine katkıları nelerdir? Yazınız.

  • Cevap:

İslam dünyasında düzenli ve profesyonel eğitim medreseler ile başlamıştır. Medreselerin tarihi oldukça eskidir. Medreselerden önce ise eğitim camilerde, dönemlerinde alim sayılan kişilerin evlerinde, mescitlerde ve kitap satılan dükkanlarda yapılmaktaydı. Bu eğitim kişilerin isteği ile yürütülmekteydi.

Zaman ilerledikçe ve dünyanın eğitim düzeyi arttıkça İslam dünyası da eğitimin önemli olduğunu düşünmeye başladı. Cami ve mescitlere eğitim için gelen insan sayısı arttı ve bu toplanma yerleri insanlar için yeterli gelmemeye başladı. Bunun üzerine medreseler kuruldu, eğitim daha düzenli bir hal aldı.

Medreseler ile birlikte Türklerin İslamiyetten önceki gelenek ve görenekleri yerini İslamiyet düşüncelerine bıraktı. Bu kurumlarda İslam dininin temelleri ile birlikte finans, tartışmalı ilimler gibi dersler de öğretilmeye başlandı. Ancak en temel eğitim Cumhuriyet ile birlikte medreselerin kapatılmasına kadar İslami bilimler eğitimi olmuştur.

İslam kültüründe ilk medrese Büyük Selçuklu Devletinin Alparslan önderliğinde olduğu dönemde vezirlik yapan Nizamülmülk tarafından açılan “Nizamiye Medreseleri” olmuştur. Gazneliler ve Samanoğulları tarafından geliştirilmiş olan medreselerde zamanla pozitif bilimlere ait dersler de işlenmiştir.

Medreselerin tarihi incelenirse anlaşılır ki; İslam medeniyetine katkısı oldukça büyüktür. Devletlerin her alanda gelişmesinde en etkili faktörlerden bir tanesi olmuştur.

10. Medreselerde okutulan ilim dalları nelerdir? Yazınız.

  • Cevap:  Tefsir, hadis, kelam, İslam, hukuku, siyer, İslam felsefesi ve tasavvuf, felsefe, tıp, astronomi, matematik, mantık, fizik, kimya, tarih ve edebiyat, sosyal bilimler ve fen bilimleri dallarında ilimler okutulmuştur.

Aşağıda verilenleri uygun şekilde eşleştiriniz.

  • Cevap:

12. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!