Evvel Cevap
12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları Gezegen Yayıncılık
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık
12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 87 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları Gezegen Yayıncılık

İSLAM DÜŞÜNCESİNDE TASAVVUFİ YORUMLAR

Müridin başındaki sikkesi (başlığı) nefsinin mezar taşı, üstündeki tennuresi (elbisesi) ise nefsinin kefeni sayılır. Semâzen, semâ ederken kolları açık, sağ eli dua edercesine göklere, Hak gözüyle baktığı sol eli yere dönüktür. Hakk’tan aldığı ihsanı, halka saçmasıdır. Semâ, sağdan sola dönülür. Bütün yaratılmışları, içtenlikle, sevgi ve aşkla kucaklayışı simgeler. Semâ töreni yedi bölüm olup her bölümün ayrı bir manası vardır.16
Mevlevîlik, tarih boyunca halk tabakalarından devlet adamlarına kadar toplumun her kesiminden insanların manevi hayatı üzerinde etkili olmuştur. Birer güzel sanatlar akademisi gibi çalışan Mevlevî dergâhlarından birçok âlim, arif ve kâmilin yanı sıra Türk kültür ve sanatının en önemli temsilcileri yetişmiştir. On sekiz ve on dokuzuncu yüzyıllarda İstanbul mevlevîhâneleri âdeta birer konservatu- vara dönüşmüş ve klasik Türk musikisinin en parlak simalarına okul görevi yapmıştır.17 Semâ âyini; müziği kostümleri ve figürleri ile yurt içinde ve yurt dışında çok ilgi çekmektedir. insanların bu ilgisi nedeniyle, düğünlerde, toplantılarda, çeşitli gösterilerde semâzen gösterisi yaptırmak yaygınlaşmakta, bu tür organizasyonlar, semâyı Hakk’a vuslat yolu olmaktan çıkarıp sıradan bir dans gösterisine dönüştürmektedir. Bu durum kültürel bir değerin sıradanlaşması ve yozlaşması anlamında üzücü bir durumdur.

Bilgi Dağarcığı

Mevlevî tarikatında çilekeş can olmak isteyen talip bin bir günlük bir riyazet sürecine tâbi tutulurdu. Ancak Mevlânâ mûsiki ve semâı süluke esas kabul ettiğinden ve çalışmak en kutsal vazife olduğundan riyazet hizmet şeklinde idi. Dergâhta bir tür hizmet çilesiyle nefsini tasfiye etmeye girişen çilekeş can, matbah (mutfak) kapısının yanındaki saka postunda üç gün murakabe vaziyetinde oturur ve diğer matbah canlarını seyreder, çileye soyunmaya ikrar verirse on sekiz gün süreyle ayakçılık hizmetine verilirdi. Hizmet sonunda uygun görülürse, dergâha geldiği ilk elbiseyi çıkarıp tennure giyer ve böylelikle matbah canı olurdu. Can, Mevlevî çilesinin başladığı matbah-ı şerifin dedelerinin yönetimindeki pazarcılıktan çamaşırcılığa, bulaşıkçılıktan helâ temizliğine kadar on sekiz değişik hizmet türünü yerine getirirdi. Çilekeş canlar bu hizmetlerin yanında kabiliyetleri oranında semâ meşki ve sanat faaliyetlerine yönlendirilip saatçilik, aşçılık, mobilyacılık gibi dallarda meslek edinmeleri sağlanır, Doğu ve Batı dilleri öğretilip çeşitli ilim dallarında yetiştirilirlerdi. Çilekeş canlar her ne sebeple olursa olsun çiledeyken bir defa dahi matbah-ı şerifin dışında geceleyemezler, aksi takdirde çileyi kırmış sayılıp yeniden başlatılırlardı. Çilesini tamamlayan can şeyhten (eğer Konya’da ise Şems Türbesi’ni ziyaret ettikten sonra çelebiden) evrâd ve ezkâr dersi alır ve hücre sahibi dede olurdu.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 87 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum