Evvel Cevap
12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları Gezegen Yayıncılık
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık
12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 86 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Mevlevîlik

Mevlânâ Celaleddin Rumî’ye (ö. 1273) nispet edilen tarikattır. Celaleddin Rumi 1207 yılında Horasan’ın Belh şehrinde dünyaya gelmiştir. Ailesi Alaeddin Keykubat’ın daveti üzerine Konya’ya gelmiş olan Mevlânâ, küçük yaşlardan itibaren zahiri ilimlerle birlikte tasavvuf eğitimi de almıştır. Eserlerini Farsça yazan Mevlânâ’nın en önemli kitapları Mesnevi, Fihi ma Fih ve Divan-ı Kebir’dir. Mevlânâ’nın hiçbir ayrım yapmayan engin sevgisi ve eserlerinin güzelliği, onun bütün dünyada tanınmasına neden olmuştur. Mevlânâ 1273 yılında Konya’da vefat etmiştir. Konya’daki Mevlânâ türbesi ve müzesi yerli ve yabancı turistlerin en çok uğradıkları mekânlardan biridir.
Mevlevîlik tarikatı Mevlânâ’nın ölümünden sonra halife olan Hüsameddin Çelebi ve ondan sonra Sultan Veled zamanında teşekkül etmiştir. Sultan Veled’in vefatından sonra onun yerine oğlu Ulu Arif Çelebi geçmiş, böylece Mevlevîlik, Çelebi soyundan gelen kimseler tarafından yönetilmiştir. On dördüncü yüzyılın ortalarında Mevlevîlik, âyin, erkân ve kıyafet biçimi olarak teşekkülünü tamamlamıştır. ilk dönemlerde Karamanoğulları ile Ege’deki beyliklerde yaygın olan Mevlevîlik, Osmanlılara II. Murat tarafından Edirne’de açılan bir Mevlevîhâne ile girmiştir.

Yavuz ve Kanuni dönemlerinde çelebilik makamında bulunan Hüsrev Çelebi zamanında, Mevlevîlik büyük bir hızla yayılmıştır. Bu gelişmenin bir nedeni de Anadolu’daki Safevi propagandası nedeniyle Bektaşîliğin etkisini Mevlevîlikle dengelemek arzusudur. Sonraki yüzyıllarda da varlığını devam ettiren Mevlevîlik, 1925 yılında çıkarılan tekke ve zaviyelerin kapatılması ile ilgili kanunla faaliyetlerine son vermiştir. Mevlevîlik, adına âsitâne denilen külliyelerde ve ondan daha küçük olan zaviyelerde teşkilatlanmıştır. Geniş bir bahçe içine inşa edilen âsitânelerin (dergah) içinde semâhâne, türbe, mescit, büyük mutfak, geniş meydan, dede hücreleri, selamlık, harem dairesi gibi yapılar bulunurdu. Âsitânelerin içinde Mevlevî şeyhlerinden birinin mezarı olur, bu mezar oraya kutsallık katardı. Mevlevîliğin oldukça düzenli ve hiyerarşik bir yapılanması vardı. Mevlevîlikte musiki, şiir ve semâ ayininin ayrı bir yeri vardır. Mevlevî ayinlerinde en çok kullanılan müzik enstrümanları rebap, ney, kudüm, tambur, kanun, ud-kopuz, mazhar (bendir) ve haliledir. Mukabele de denilen semâ gösterisi, Mevlevî dergâhında ve semâhânelerde yapılır. Semâ, mutlak kemâl ve Hakk’a vuslat yolunun derecelerini sembolize eder. Bütün varlığa yeni bir ruhla, sevgi için, hizmet için dönülür. Semâzen hırkasını çıkarmakla, manen, ebedî âleme, hakikate doğar, orada yol alır.

  • Cevap:Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 86 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum