12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 70
“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 70
Rifailik, Kur’an ve sünnete dayanan ve alçak gönüllülüğün esas alındığı bir tasavvufi yorumdur.<27> Ri- failikte tasavvuf baştan sona “edep” ten ibarettir ve bütün edepler Kur’an’a ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetine tabi olarak elde edilir. Toplumdan uzaklaşmadan ve dünyevi meşguliyetleri terk etmeden de helal ve harama dikkat ederek ve gafletten uzak kalarak Hak yolunda Herlenebilir. Kendini beğenme ve övünme duygularına kapılmamak şartıyla temiz ve güzel elbiseler giymekte sakınca yoktur. Ancak daima unutulmaması gereken şey kalbi temiz tutmaktır.27
Mevlevilik
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin görüşleri etrafında oluşan tasavvufi yorumdur. Mevlevilik, Mevlâ- nâ’dan sonra onun soyundan gelen ve çelebi unvanı verilen kişiler tarafından devam ettirilmiştir. Merkezi Konya’dadır (Görsel 3.4). Mevlânâ’nın oğlu Sultan Veled ile torunu Ulu Ârif Çelebi’nin gayretleri sonucu yaygınlaşmaya başlayan Mevlevilik, 14. yüzyılın ilk yarısında ayin, erkân ve kıyafet açısından da kuruluş sürecini tamamlayarak 15. yüzyıla intikal etmiştir.
Mevleviliğin kuruluş döneminde Mevlânâ’ya büyük bir saygı ile bağlı olanlar, aralarında yönetici sınıfa mensup kişiler de bulunmakla birlikte, genellikle geniş halk kitlelerinden oluşmuştur. Kendisini temsilen çelebilik makamına gelenler de halkın yanı sıra devlet adamları tarafından sevilmiş ve sayılmışlardır/29′ Mevlevilikte tasavvufi düşüncenin kaynağı Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sünnetidir. Mevlevilikte insana hizmet esastır. İnsanın manevi ve ahlaki yönden yüceltilmesine önem verilmektedir. Dil, din, milliyet, zenginlik gibi ayrımlar yapılmadan bütün insanlar sevilmelidir. Mevlevilikte çile ve semâ önemli yere sahiptir. Mevleviliğe girmek isteyen talip, şeyhin yanına gelir. Uygun görüldüğü takdirde yapılan duadan sonra mürit olarak seçilir. Ardından mürit, şeyhten adapları öğrenmeye başlar. Sonraki dönemlerde hırka giyerek çilelere katılır. Çilesini tamamlayan mürit çilekeş olur. Dergâhta nefsini terbiye ettikten sonra kabiliyetine göre semâ ayinlerinde görev alır. Ardından dervişlik derecesine ulaşır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 70 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.