Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 35

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 35

Kimya

Kimya, cisimlerin atom düzenlerini ve yapı bakımından değişik cisimlere dönüşmesini inceleyen bir ilimdir. Câbir bin Hayyân (ö. 200/815) ve Ebu Bekir Râzî, bu ilmin kurucuları olarak tanınmaktadır/113*

Kimya ilminin gelişmesine Müslümanların katkısı birkaç bakımdan önemlidir. Birincisi, ilk defa Câbir bin Hayyân’ın eserlerinde görüldüğü gibi Müslümanlar kimyasal cisimlerin, bir dizi temel özelliğin belli oranlarda birleşiminden meydana geldiğini düşünmüşlerdir. Bu temel özelliklerin ayrıştırılarak belli oranlarda tekrar birleştirilebileceğini ve böylelikle yeni cisimler meydana getirilebileceğini ileri sürmüşlerdir. İkincisi, cisimlerde bu özelliklerin belli bir denge içerisinde bulunduğunu öne sürmüş olmalarıdır. Üçüncüsü, yaptıkları deneylerin anlatımlarında modern bir kimya deneyinin bütün unsurlarını kullanmalarıdır. Bunun kimya biliminin gelişmesinde çok önemli bir aşama olduğunu kabul etmek gerekir/114
Kimyaya Müslüman bilginlerin katkılarından bazıları şunlardır: Râzî; maddeleri madenî, nebati ve hayvani olarak üç gruba ayıran ilk âlimdir/115* Yoğunluk ölçme aletini Biruni icat etmiştir/116* Alkol, nitrik asit, sülfürik asit gibi çok sayıda yeni element keşfedilmiştir. Günümüz ilim terminolojisinde kullanılan Alambik (imbik) (Görsel 1.25), alkali, eliksir (iksir) gibi birçok terimi Müslüman bilginler ortaya koymuştur/117*

Prof. Dr. Aziz Sancar, (d. 1946) hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde, 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştır.

ARAŞTIRALIM

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Müslüman bilim insanlarının yüzyıllar boyu insanlığa armağan ettiği icat ve keşiflerini, bilim tarihinin değişik disiplinlerdeki evrimini kapsamlı bir şekilde sunmakta olup kendi sahasında dünyada bir yenilik arz etmektedir. Astronomi, coğrafya, gemicilik, zaman ölçümü, geometri, optik, tıp, kimya, mineraloji, fizik, mimari, teknik ve harp tekniği sahalarında sistematik bir düzenle sergilenen eserler, İslam bilimlerinin büyük keşif ve muazzam buluşlarını göstermektedir. Bununla birlikte bu keşif ve buluşların değişik yollardan Avrupa’ya geçip orada kabul bulduğunu ve Avrupalılarca alınarak özümsendiğini nefis bir görsellikle ziyaretçilerine sunmaktadır. Böylece bilimler tarihinin de bir bütün olduğunu, gerçeğe uygun, hislerden ve ön yargılardan uzak, tam bir objektiflikle ispatlamaktadır.

Siz de İstanbul’da Gülhane Parkı içerisinde bulunan ve yaklaşık 600 eser bulunduran müzeyi ibtav animasyonlar adresinden müzedeki eserler hakkında animasyonlar izleyebilirsiniz.

  • Cevap: Bu etkinliği internete girip yapabilirsiniz.

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!