12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 18
“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 18
İslam dünyasında ilim tahsil edebilmek için kullanılan bazı önemli camiler şunlardır:
Ümeyye Camii: Şam’daki Ümeyye Camii’nde Şafii ve Hanefilerin ders halkaları kurulmuştur.
Ezher Camii: Mısır’da 988 tarihinden itibaren eğitim ve öğretime tahsis edilen Ezber Camii’nde günümüzde de bu gelenek devam etmektedir (Görsel 1.6).
Amr Camii: Mısır’ın bir diğer camisi olan Amr Camii’nde de çeşitli ilimlerin tahsil edildiği sekiz zaviye (köşe) vardır.
Mansur Camii: Bağdat’ta inşa edilmiş olan bu camide çeşitli dersler verilmiştir. Ayrıca Kurtuba Camii ve Mısır’daki Tolunoğlu Camii’nde de eğitim Görsel Ezher Camii/Mısır faaliyetleri yapılmıştır.
OsmanlI Padişahı Fatih Sultan Mehmet (ö. 886/1481) İstanbul’u fethettikten sonra eğitim öğretim faaliyetlerini başlatmıştır. Fatih Sultan Mehmet, meşhur astronom ve matematikçi Ali Kuşçu’yu (ö. 879/1474) İstanbul’a davet etmiştir. Ali Kuşçu, Ayasofya Camii’nin papaz odaları denen bölümünde matematik ve astronomi dersleri vermiştir.(35) 36
Okul anlamına gelen Mektep, ilk tahsil verilen yerler için kullanılmıştır. 5-6 yaşlarındaki çocuklar mekteplerde okuma-yazma, bazı dinî bilgiler ve matematik öğrenmişlerdir. Bu mektepler, tarih içinde çeşitli isimlerle anılmıştır. Henüz çocuk yaştaki öğrencilere yönelik açılan mektepler İslam medeniyetinin ilme verdiği önemi göstermektedir.
Abbasiler Dönemi’nde küttap ismiyle anılan mekteplerin Karahanlılar ve Selçuklular Devri’nden itibaren sıbyan mektebi adını aldığı görülmektedir. Osmanlılarda da ilk dönemlerde aynı isimle anılan mektep tabirinin Osmanlının son dönemlerinde geniş manada bugünkü okul karşılığında kullanıldığı görülmektedir.<36) OsmanlIlar, ıslahat ve yenilenme döneminde klasik dönemin eğitim ve öğretim kurumlarını yenilemiş, bunun yanında yeni eğitim kurumlan açmıştır. Yeniden şekil verilen bu eğitim ve öğretim kurumlarından biri iptidai mekteplerdir. Buralar ilk seviyede eğitim veren kurumlar olmuştur. Sıbyan mekteplerinin pek çoğu iptidai mekteplere dönüştürülmüş ve buralarda yeni usulde eğitim ve buralarda öğretime başlanmıştır. Ancak sıbyan mektepleri tamamen ortadan kalkmamıştır. Bir taraftan sıbyan mektepleri kendi içinde ıslahata tabi tutulurken diğer taraftan da iptidaiye programları geliştirilmiştir.
Osmanlılarda orta seviyede eğitim veren mektepler rüştiyeler ve idadilerdir. Rüştiyeler, sıbyan mekteplerinin programlarının takviyesiyle meydana gelen orta seviyedeki okullardır. İdadiler ise orta öğretimin ikinci kademesi olarak açılan okulların benzeridir. Bir diğer mektep olan sultaniler de rüştiye ile yüksek öğrenim arasında bir okul görevi üstlenmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 18 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.