12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 168 Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 168


Aşağıdaki soruları cevaplayınız. 9. ABD’nin hangi doğal kaynaklan, ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlamıştır?

Cevap: Yer altı kaynakları bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Taşkömürü, petrol, doğalgaz, demir, bakır, uranyum, boksit, manganez, kurşun, kalay, altın, gümüş, çinko madenleri bakımından zengindir. Enerjisini kömür, petrol, doğalgazla çalışan termik santrallerden geri kalanını nükleer, hidroelektrik ve güneş enerjisinden sağlar.Petrol üretiminde dünyada 1 .dir. Ancak ihtiyacını karşılayamaz.


10. Kıbrıs Adası’nın coğrafi konumunun askerî açıdan ve ulaşım açısından sağladığı faydalar nelerdir?
  • Cevap: Öncelikle Askeri üs ve ikmal yeri olarak her yere yakın olmasının sağladığı avantajlar kullanılabilir. Askerler için yemek dinlenmek için iyi bir mola yeri olabilir. Denizlerde kurulacak hakimiyette üstünlük sağlayabilir. Jeopolitik konumu bu bakımdan oldukça değerlidir.

11. Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasının avantajları nelerdir?
  • Cevap: Ülkemiz ılıman iklim kuşağında yer almaktadır ve bu sebeple etrafındaki denizler de sıcaktır. Bu da turistlerin deniz turizmi için ülkemizi ve kıyılardaki otellerimiz tercih etmelerini sağlar. Turistlerin hatıralık eşya satın almaları da bölge halkının ekonomik olarak kalkınmasını sağlar. Bu da dolaylı yoldan kültür gelişmesine ön ayak olur.Denize kıyısı olan kesimlerde yaşayan insanların bir kısmı da balıkçılık ile geçimini sağlar. Bu durum Karadeniz bölgesinde daha da belirgindir. On binlerce insan büyük gemilerle yapılan balıkçılık sayesinde geçimini sağlar.Limanlarda on binlerce geminin katıldığı büyük ticaretler döner. Bu gemilere yük indirip bindirilir ve yapılan ihracat ile ithalat sonucunda kazanan ülke ekonomisi olur. Ülkemizin oldukça gelişmiş limanları bulunmaktadır ve bu sebeple deniz ticaretine yatkın bir bölgede yaşadığımız söylenebilir.

12. Kültür havzamızın Türkiye sınırları dışına yayılması üzerinde etkili olan faktörleri açıklayınız?
  • Cevap: Ekonomik, siyasal ve kültürel paylaşımlar ilişkiler aracılığı ile kültürel havzamız genişlemektedir.

13 ve 14. soruyu aşağıdaki paragrafa göre cevaplayınız. Türk Dil Kurumu; Türk dilini bilimsel yoldan araştırmak, tanıtmak ve yaymak amacıyla Atatürk’ün talimatıyla kurulmuş bir araştırma kuru- mudur. Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı (TİKA), Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra kurulan Türk Cumhuriyetlerinin yeniden yapılanma, uyum ve kalkınma ihtiyaçlarına destek vermek amacıyla kurulmuştur.
13. Aşağıdaki maddelerin hangisi metinde anlatılan kurumların kuruluş amaçlarından biri değildir? A) Türk dilini bilimsel yollardan araştırmak B) Yeni kurulan Türk devletlerinin yapılanmasına destek olmak C) Türk dilini tanıtmak ve yaymak D) Yeni kurulan Türk devletlerinde Türkçenin resmî dil olmasını sağlamak E) Yeni kurulan Türk devletlerinin ekonomik anlamda kalkınmasına destek vermek
  • Cevap: D

14. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin Orta Asya’da kurulan Türk devletlerinin gelişimini desteklemesindeki amaçları arasında yer almaz? A) Kültürel kimliklerini değiştirmek B) Kültürel bağların devamlılığını sağlamak C) Türk kültürüne sahip ülkelere öncülük etmek D) Türk kültürünü korumak E) Devletlerin ekonomik gelişimine katkı sağlamak
  • Cevap: A

15.TANAP ile Türkiye’den geçecek olan enerji nakil boru hattı sayesinde ülkemizin coğrafi konumuna bağlı olarak aşağıdakilerden hangisinde daha fazla değişiklik olması beklenir? A) Sanayide üretilen ürünlerin çeşitlenmesinde B) Kullanılan enerjinin çeşitlenmesinde C) Ülkemizin jeopolitik öneminin artmasında D) Ulaşım imkânlarının çeşitlenmesinde E) Boru hatlarının geçtiği illerin gelişmesinde
  • Cevap: C

16. Aşağıdakilerden hangisi bir ülkenin jeopolitik özelliklerinin belirlenmesinde en etkili olan kriterdir? A) Ürettiği tarım ürünlerinin çeşidi B) Hava kirliliği ile ilgili yapılan çalışmalar C) Volkanik dağlara sahip olması D) Önemli bir siyasi birliğe veya bölgeye yakınlığı E) Bitki örtüsünün orman olması
  • Cevap: D

17. Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla aşağıdaki sonuçlardan hangisi ortaya çıkmamıştır? A) Afrika ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlamıştır. B) Akdeniz’in dünya ticaretindeki önemini artırmıştır. C) Akdeniz’den Hint Okyanusu’na olan ulaşımı kolaylaştırmıştır. D) Mısır ekonomisinin gelişmesine katkı sağlamıştır. E) Akdeniz ülkeleri ile Güneydoğu Asya ülkeleri arasındaki deniz ticaretinde süreyi kısaltmıştır.
  • Cevap: A

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 168 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.