12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 128 Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128


Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
8. Ülkemizde ticaretin geliştiği iller hangileridir? Bu illerin ticari gelişimine katkı sağlayan unsurlar nelerdir? Yorumlayınız.
  • Cevap: Türkiye ticaretin en çok geliştiği yerler genellikle büyük şehirlerdir, turist çeken ve halkın daha çok yaşadığı merkezler ve yerler ticaretin geliştiği yerledir, ülkemiz coğrafi olarak çok güzel bir konumda yer almaktadır. Asya kıtası ile Avrupa kıtasını birbirine bağlamaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Antalya, Gaziantep.

9. İpek ve Baharat yollarının stratejik önemini o dönemdeki Anadolu devletleri açısından değerlendiriniz?
  • Cevap: Tarih boyunca var olmuş olan devletler, ekonomik ve askeri güce sahip olmak için çeşitli stratejik hamleler yapmak durumunda kalmışlardır. Anadolu topraklarından başlayan, Asya’yı geçerek Çin’e kadar ulaşan İpek ve Baharat yolları da bu konuda devletlerin iştahını kabartan ticaret yollarından olmuştur. Bu ticaret yolları üzerinde tüccarlar, büyük alışverişler yaparak kar elde etmişlerdir. Bununla birlikte seyahatleri sırasında yol üzerindeki hanları, kervansarayları da kullanarak bu yolların geçtiği sınırlara sahip ülkelere de ekonomik kazanç sağlamışlardır. Bu yolların hakimiyeti, ticaretin Osmanlı üzerinden yapılması ile birlikte hem Osmanlı’ya vergi girişi sağlamış, bunun yanı sıra yol üzerindeki han, kervansaray gibi yerlerin kullanılması ile birlikte Osmanlı halkına da ekonomik katkıda bulunmuştur. Ancak coğrafi keşiflerin ortaya çıkması ile birlikte Avrupalılar, bu rotaya alternatif olan Ümit Burnu’nu kullanmışlardır ve bu ticaret yolları önemini kaybetmiştir. Bu durumun sonucunda ise Osmanlı Devleti’ni duraklama, gerileme ve yıkılma dönemlerine sürükleyecek olaylar örgüsü başlamıştır.

10. En çok ithalat yaptığımız ülkenin Çin olmasında ne gibi faktörler rol oynamıştır? Değerlendiriniz.
  • Cevap: En büyük sebebi ürünlerin uygun fiyattta ve kaliteli olması.

Aşağıdaki soruları dikkatlice okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.
11. Anadolu’da Selçuklu ve Osmanlı devletleri döneminde 30-40 km’lik mesafeler arasında kervansaraylar ve hanlar yapılmış, ulaşım ağları güvenli hâle getirilmiş ve geliştirilmiştir. Buna göre I. Ticaret II. Eğitim III. Güvenlik IV. Turizm
gibi unsurlardan hangileri Selçuklu ve Osmanlıların kervansaray ve hanlar kurmasında etkili olmuştur? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV
  • Cevap: B

12. E-ticaret; elektronik ortamda bilgisayar, cep telefonu gibi mobil cihazların kullanımı yoluyla yapılan bir ticaret türüdür. Büyük firmalar, e-ticareti destekleyen yatırımlar yapmaktadır.Böylece her geçen gün sanal ortamda alışveriş yapan kişilerin sayısı artmaktadır. Buna göre müşterilerin alışverişte e-ticareti tercih etmelerinin sebepleri arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez? A) Zamandan tasarruf sağlanması B) Alınan ürünlerin garanti kapsamına girmemesi C) İstenilen zaman ve mekanda alışveriş yapabilme kolaylığı D) Bir ürünü diğer çeşitleriyle kıyas yapabilme imkânı E) Satış sonrası müşteri desteği gibi hizmetlerin varlığı
  • Cevap: B
13 ve 14. soruları aşağıdaki haritaya göre cevaplayınız. - Tarımla uğraşan nüfus fazladır. - Sadece o yörede yetiştirilen bazı tarım ürünleri,ülkenin iç ticaretinde etkili olur.
13. Yukarıda özellikleri verilen il, aşağıdaki haritada numaralandırılmış yerlerden hangisidir? A) I B) II C) III D) IV E)
  • Cevap: A

14. II numaralı il için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Demir-çelik tesisi vardır. B) Sınır ticareti yapılır. C) Turizm ve kültür şehridir. D) Tahıl ve şeker pancarının en çok yetiştiği ildir. E) Türkiye’nin en işlek limanlarından birine sahiptir.
  • Cevap: D

15. Türkiye’nin dış ticaret hacminin artmasında aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenemez? A) Fuar organizasyonlarının yapılması B) Uluslararası ticaret yapan firmaların varlığı C) Türkiye’nin yüksek kapasiteli limanlara sahipolması D) Nüfus yoğunluğunun farklılıklar göstermesi E) Sanayinin gelişmiş olması
  • Cevap: D

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 128 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.