Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 94

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 94

Türkiye’de Boru Hattı Taşımacılığı

Kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yolu ulaşım sistemleriyle oluşturulan dünya ulaşım ağına boru hatlarının kullanımı sonucu farklı bir ulaşım sistemi dâhil edilmiştir. Boru hatları sayesinde petrol, doğal gaz, içme ve sulama suyu gibi ürünlerin sevkiyatı gerçekleştirmektedir. Boru hattı taşımacılığı, ulaşımda artan talep ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda ilk olarak XIX. yüzyılda kısa ve küçük boyuttaki hatlar ile başlamıştır. Bu taşımacılığın çevreci, birim taşımadaki maliyetin az oluşu ve kesintisiz ürün akışı sağlaması nedeniyle yakın gelecekte önemi daha fazla artan bir ulaşım sistemi olacağı düşünülmektedir. Türkiye’de ticari anlamda faaliyete geçen ilk boru hattı, Batman’da çıkarılan ham petrolün taşınması amacıyla 1967 yılında açılan Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı’dır. İlerleyen dönemde boru hattı sayısının artması nedeniyle bu hatların yapımı ve işletmeciliğinde kurumsal bir yapıya ihtiyaç duyulmuş ve 1974 yılında BOTAŞ (Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi) kurulmuştur. BOTAŞ, Türkiye’de artan enerji ihtiyacının karşılanması ve şehirlerde artan hava kirliliğinin azaltılması amacıyla 1987 yılından itibaren doğal gaz ticareti ve taşımacılığına da başlamıştır.

Türkiye’de ikisi ulusal, ikisi transit hat olmak üzere dört adet ham petrol boru hattı bulunmaktadır. Bunlar; Batman-Dörtyol, Ceyhan-Kırıkkale, Kerkük-Yu- murtalık (Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı) ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’dır. Türkiye’de doğal gaz taşımacılığında kullanılan boru hatlarının sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bahsedilen bu hatlara Rusya-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı (Batı Hattı), Mavi Akım Doğal Gaz Boru Hattı (Mavi Akım), Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı (İran-Türkiye), Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı (BTE), Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Enterkonneksiyonu (TYE), Türk Akım Projesi ve Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) örnek verilebilir (Harita 2.11).

Cevabı Sende

Türkiye’nin bulunduğu bölge, boru hattı ulaşımı açısından nasıl bir öneme sahiptir?

  • Cevap: Türkiye, enerji kaynakları zengini olan Orta Doğu ve Hazar Bölgesi ile enerji tüketimi yüksek Avrupa arasında stratejik bir köprü görevi görerek boru hattı ulaşımında önemli bir geçiş noktasıdır. Bu konumu, ülkeyi enerji koridoru olarak konumlandırırken, bölgesel ve uluslararası enerji güvenliği açısından kilit bir role sahip kılmaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 94 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!