12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35
“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35
BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, iklim değişikliğiyle mücadelede esas rolü üstlenmesine rağmen sera gazı salınımları ve iklimsel değişimler artarak devam etmiştir. Bahsedilen sorunların çözümüne yönelik taraf ülkeler arasında 1997’de Kyoto Protokolü imzalanmıştır. 2005 yılında yürürlüğe giren protokole Türkiye’nin taraf olması ise 2009 yılında gerçekleşmiştir. Protokolün I. Taahhüt Dönemi’nde (2008-2012 yılları arası) sera gazı emisyonlarının 1990 yılına göre %5’in altına çekilmesi gerekmektedir. II. Taahhüt Dönemi’nde ise sera gazı salınımının 2020 yılına kadar %18’in altına çekilmesi kararlaştırılmış ve bu karar, 2020 yılında imza altına alınmıştır. Ancak 2020 yılından sonra iklim rejimini düzenlenmeyi amaçlayan Paris Anlaşması devreye girdiği için Kyoto Protokolü, işlevini yitirmiştir.
2020 sonrası iklim değişikliği rejiminin çerçevesini oluşturan Paris Anlaşması, 2015 yılında Paris’te düzenlenen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 21. Taraflar Konferansı’nda kabul edilmiş ve 2016 yılında yürürlüğe girmiştir. Türkiye, 2016 yılında imzaladığı bu anlaşmayı 2021 yılında onaylamış; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ismini de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirmiştir. Paris Anlaşması’nda hedef, 2020 sonrası süreçte iklim değişikliği tehlikesine karşı küresel sosyoekonomik dayanıklılığın güçlendirilmesi ve sıcaklık artışının Sanayi Devrimi öncesinde olduğu gibi 2 °C’nin altında tutulmasıdır.
CEVABI SENDE
İklim değişikliğiyle mücadele amaçlı hazırlanacak bir sözleşmeye doğal çevre, ekonomi, göç, turizm vb. alanlardaki sorunlar konusunda hangi çözüm önerilerini sunardınız?
- Cevap: Doğal çevreyi korumak için sürdürülebilir tarım ve yenilenebilir enerji kullanımını artırıcı teşvikler öneririm; ekonomi ve göç konularında ise yeşil işler yaratma ve iklim değişikliği nedeniyle risk altındaki bölgelerden nüfusun yeniden yerleşimine destek olacak politikalar geliştirilmesini öneririm. Turizm için ise çevresel sürdürülebilirliği önceliklendiren ve yerel toplulukları destekleyen turizm modellerini teşvik etmeyi öneririm.
1.2. ARA DEĞERLENDİRME
1. Birçok bilim insanı, küresel sıcaklık artışının Sanayi Devrimi öncesinde olduğu gibi 2 °C ile sınırlandırılması çağrısında bulunmaktadır. Bu durumu nedenleriyle birlikte açıklayınız.
- Cevap: Bilim insanları, küresel sıcaklık artışını 2 °C ile sınırlama çağrısı yapmaktadır çünkü bu sınırın ötesinde, ekstrem hava olayları, deniz seviyesi yükselmesi ve biyoçeşitlilik kaybı gibi geri dönüşü olmayan ve yıkıcı iklim değişiklikleri riski önemli ölçüde artmaktadır.
2. Küresel sıcaklık artışının günlük hayatta sizi yakından ilgilendiren sonuçları neler olabilir?
- Cevap: Küresel sıcaklık artışının günlük hayatta etkileri arasında şiddetli hava koşullarının artması, gıda güvenliğinin azalması, su kaynakları üzerindeki baskının artması ve sağlık sorunlarında artış gözlemlenebilir.
3. Küresel iklim değişikliği ile mücadelede bireylere düşen görevler nelerdir?
- Cevap: Bireyler, enerji tüketimini azaltmak ve atık miktarını düşürmek için bilinçli tüketim yapmalı; ayrıca yenilenebilir enerji kullanımını ve sürdürülebilir ulaşım seçeneklerini tercih etmeli.
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.