12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32
“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32
Kurak, yarı kurak ve yarı nemli iklim bölgelerinde iklim değişikliği, insan faaliyetleri vb. nedenlerle gerçekleşen arazi tahribatına çölleşme denir. Çölleşme; biyoçeşitlilik, yoksullukla mücadele, gıda temini, sosyoekonomik istikrar, sürdürülebilir kalkınma gibi konuları etkileyen küresel bir sorundur. Afrika, Orta Doğu, Avustralya, Güneybatı Çin ve Güney Amerika’nın batısında çölleşmenin etki alanı genişlemektedir. Bu bölgelerin yanı sıra Türkiye’nin de dâhil olduğu Akdeniz Havzası ile tropikal ve subtropikal bozkır ekosistemleri çölleşme tehdidiyle karşı karşıyadır. Bu tehdit Türkiye’nin iç kesimlerinde oldukça yüksek seviyededir (Harita 1.3).
Dünya devletleri, küresel bir sorun hâline gelen çölleşmeye karşı BM öncülüğünde çeşitli çözüm arayışlarına girmiştir. Bu bağlamda 197 ülkenin taraf olduğu BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (1994) imzalanmış ve mevcut sorunun çözümüne yönelik eylem planları hazırlanmasına karar verilmiştir. Tüm bu anlatılanlar ışığında çölleşmeyle mücadelede ön plana çıkan hususlar;
• Küresel ısınmaya neden olan faktörlerin sınırlandırılmasına öncelik verilmesi,
• Çok disiplinli ve çok sektörlü “ulusal eylem programları” yoluyla ulusal koşullara uygun stratejilerin geliştirilmesi,
• Doğal çevrenin, arazi ve su kaynaklarının korunmasına yönelik ulusal politika, yasal düzenleme ve önlemlerin hayata geçirilmesi,
• Halkın desteğini almayı amaçlayan eylem ve etkinliklerin yaygın biçimde gerçekleştirilmesi,
• Toprak ve su koruma uygulamaları ile orman koruma ve ağaçlandırma faaliyetlerinin desteklenmesi,
• Doğal ekosistemlerin korunması ile kuraklık ve su kaynakları yönetim planlarının oluşturulması,
• Kuraklık ve çölleşme süreçlerinin izlenmesi, belirlenmesi ve nedenlerinin anlaşılması yoluyla kuraklığın etkilerinin azaltılmasının sağlanması şeklinde özetlenebilir.
Cevabı Sende
1. Harita 1.3’ten yararlanarak Türkiye’de çölleşme riskinin yüksek ve düşük olduğu bölgeleri belirleyiniz.
- Cevap: Türkiye’de çölleşme riskinin yüksek olduğu bölgeler, haritanın kırmızı ve koyu kırmızı tonlarıyla gösterilmiş orta ve güneydoğu bölgelerinde yoğunlaşmış, özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde belirgin şekilde görülüyor. Düşük riskli alanlar ise kuzeybatı, kuzey ve bazı kıyı kesimlerinde yeşil tonlarla ifade edilmiş.
2. Bu bölgelerin çölleşme riski ile iklim özellikleri arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
- Cevap: Yüksek çölleşme riski gösteren bölgeler genellikle daha kuru ve karasal iklim özellikleri taşıyor, yağış miktarının az ve buharlaşmanın yüksek olduğu yerlerde çölleşme riski artıyor. Düşük riskli bölgeler ise genellikle daha nemli ve ılıman iklimlere sahip, dolayısıyla daha fazla yağış alıyor ve nem oranı yüksek.
3. Çölleşmeyle mücadelede üzerinize düşen sorumluluklara örnekler veriniz.
- Cevap: Çölleşmeyle mücadelede bireysel sorumluluklar suyu tasarruflu kullanmak ve ağaçlandırma gibi yerel yeşillendirme faaliyetlerine katkıda bulunmak olabilir.
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 32 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.