12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 30
“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 30
Buzullar, artan sıcaklıklar nedeniyle her geçen gün daha fazla erimektedir (Görsel 1.6). Meydana gelen erime yeryüzünde birtakım olumsuzluklara neden olmaktadır. Buzullardan yansıyan Güneş ışınlarının
(albedo) azalması, kutuplardaki canlıların yaşam alanlarının daralması ve deniz seviyesinin yükselmesi bu olumsuzluklara örnek verilebilir. Deniz seviyesi, 1900 yılından bu yana yaklaşık 20 cm yükselmiş ve yılda ortalama 0,37 cm yükselmeye devam etmektedir. Kıyı bölgelerinde nüfusun yer değiştirmesi, tarım arazilerindeki kayıplar, kıyılardaki klimatik-hidrolojik afet riskinin artması ve kıyı akiferlerinin bozulması deniz seviyelerindeki yükselmenin olumsuz etkilerinden bazılarıdır.
Aşırı yağışlar, son 110 yılda %8,5 oranında artmış durumdadır. Yağış miktarında kaydedilen artışın tropikal siklonların etkisiyle gelecekte daha da fazlalaşacağı öngörülmektedir. Yağışlarda meydana gelen bu artışa rağmen kuraklığın da etki alanını genişleteceği düşünülmektedir. Birbirine zıt gibi görünen bu iki durumun nedeni ise küresel sıcaklık artışının buharlaşma ve terlemeyi artırmasıdır. Son yıllarda sıcak hava dalgalarının sıklığı ve süresinde artış gözlenmektedir. Bu açıdan bakıldığında sıcaklık artışı ve kuraklık, orman yangınlarının daha geniş alanlarda görüleceği anlamına gelmektedir.
Sıcaklık artışına bağlı olarak bazı bitki ve hayvan türlerinde kutuplara doğru alansal değişiklik yaşanacaktır. Tundra biyo- munun kutuplara doğru hareket etmesiyle bu biyomdaki biyo- çeşitlilik değişecek, ilgili biyomda yılın belirli zamanlarında donan toprağın yıl boyunca çözünmüş hâlde bulunması sera gazı salı- nımını artıracaktır. Küresel ısınmaya bağlı sıcaklık artışından kıyılarda ve açık denizlerdeki canlı çeşitliliğinin de etkileneceği öngörülmektedir. Süreç içinde deniz seviyesinde gerçekleşecek yükselme, su sıcaklığı ve sulardaki tuz oranının değişmesi, okyanus sularının asitlenmesi ve okyanus akıntılarındaki değişimin kıyılarda ve açık denizlerde görülen canlı çeşitliliğini daha fazla etkileyeceği düşünülmektedir. Bu durum; mercan resiflerinde beyazlaşma, mangrov ormanlarının kıyıya doğru çekilmesi, bazı istilacı balık türlerinin artması, besin zincirinin bozulması nedeniyle balık rezervlerinin azalması vb. sorunlara yol açacaktır (Görsel 1.7).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 30 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.