12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 152
“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 152
Keşifler; ilerleyen süreçte Hollanda, Fransa, İngiltere gibi Avrupa ülkelerinin katılımıyla daha geniş bir alana yayılmıştır. Bu durum, sömürgeciliğin hız kazanmasına ve ilgili ülkelerin keşfettikleri bölgelerde merkezî yönetime bağlı ticaret merkezleri ve koloniler kurmasına neden olmuştur. Kurulan koloniler vasıtasıyla ham maddelerin Batı’ya aktarılması, Avrupa ülkelerini ekonomik güç hâline getirmiştir. Coğrafi keşifler öncesinde Batı’nın Asya ülkelerinden temin ettiği ham madde, zamanla yön değiştirerek Amerika kıtasından karşılanmaya başlamıştır. Büyük Okyanus’ta yer alan ve bu süreçte keşfedilen adalar, Amerika kıtası, Afrika’nın batı ve güney kıyıları sömürgeciliğin merkezi hâline gelmiştir (Harita 3.4). Avrupa devletlerinin bu faaliyetleri, keşfettikleri alanların yer altı ve yer üstü zenginliklerini sömürmeleriyle sonuçlanmıştır.
Dünyanın beşinci büyük kıtası olan Antarktika, bozulmamış doğası ve biyolojik yapısı sayesinde ekolojik dengenin korunmasına önemli katkılar sunmaktadır. Antarktika’nın barındırdığı canlı deniz kaynakları ve buzullarında saklı su potansiyeli, yeryüzünün gelecekteki su ve gıda güvencesi olarak görülmektedir. Antarktika okyanus akıntıları, dünyanın iklimini düzenleyen küresel termostat görevi görmektedir. Sera gazları yutak alanı teşkil eden kıta, iklim değişikliğiyle mücadelede oldukça önemli bir yere sahiptir.
Antarktika; zengin doğal kaynaklarının yanı sıra iklim araştırmaları, jeofizik, biyoloji, uzay bilimleri ve diğer bilim dalları açısından doğal bir laboratuvar özelliği göstermektedir. Bilime önem atfeden ve bilimde ilerlemeyi hedefleyen ülkeler, kıtada bilimsel üsler kurarak bu kapsamda çeşitli çalışmalar yürütmektedir. 1959 yılında imzalanan ve Türkiye’nin 1995 yılında taraf olduğu Antarktika Antlaşması, kıtayı barış ve bilime adanmış bir doğal koruma alanı ilan ederek güvence altına almıştır. Antlaşmaya hâlihazırda 53 ülke taraftır. Antlaşmayı ilk etapta imzalayan 12 ülke ile sözleşmeye sonradan taraf olan 29 ülke, “istişari taraf” statüsüyle her yıl yapılan “Antarktika Antlaşması İstişare Toplantılarında kıtaya ilişkin bilgi paylaşımı ve düzenlemelerin kararlaştırılması süreçlerinde yer almaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 152 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.