Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122

Coğrafi İşaretler

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından ait olduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarete coğrafi işaret denir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları ve sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir. Türkiye’de 2022 yılının ikinci ayı itibarıyla kayıtlara geçen coğrafi işaretli ürün sayısı 1.008, başvuru sürecinde olan ürün sayısı ise 745’tir. Türkiye’de coğrafi işareti bulunan dokuz ürün (Antep baklavası, Aydın kestanesi, Aydın inciri, Bayramiç beyazı, Giresun tombul fındığı, İnegöl köftesi, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Taşköprü sarımsağı) Avrupa Birliği tarafından da tescillenmiştir. Ayrıca Türkiye’de serbest ticaret anlaşması ile koruma altında tutulan ikisi Güney Kore’ye, biri de Şili’ye ait toplam üç ürün bulunmaktadır.

Bir ürünün tüm veya esas nitelikleri, belirli bir coğrafi alana ait doğal ve beşerî unsurlardan kaynaklanıyorsa bu durumdaki coğrafi işaretlere menşe adı denir (Görsel 2.44). Ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer aşamalarının tümünün belirlenen coğrafi sınırlar içinde gerçekleşmesi gerekir. Bu açıdan bakıldığında menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretler, ait oldukları yöre ile çok güçlü bağlara sahiptir. Eskişehir lüle taşı, Kayseri pastırması, Ege sultani üzümü, Isparta gülü, Ezine peyniri,
Kırkağaç kavunu, İznik çinisi, Kars kaşarı, Avanos çömleği, Ankara tiftiği, Rize çayı, Anzer balı, Çukurova pamuğu, Safranbolu safranı, Afyon kaymağı, Devrek bastonu, Maraş biberi, Gemlik zeytini menşe adına
tescilli ürünlerden bazılarıdır.

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşen; üretim, işleme ya da diğer aşamalarından en az birinin bu coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere mahreç işareti denir (Görsel 2.45). Bir ürünün mahreç işareti olarak tescillenebilmesi için o ürünün; ham madde, üretim veya işleme aşamalarından bir tanesinin ait olduğu yörede gerçekleşmesi yeterlidir. Adana kebabı, Afyon lokumu, Hereke ipek halısı, İnegöl köftesi, Maraş tarhanası, Gaziantep bakır el işlemeciliği, Oltu taşı, Susurluk ayranı, Manisa mesir macunu, Marmara mermeri, Bursa ipeği, Van kahvaltısı, Midyat telkârisi mahreç işaretli ürünlerden bazılarıdır.

Menşe adı veya mahreç işareti kapsamına girmeyen ve geleneksel anlamda en az otuz yıl süreyle kullanıldığı kanıtlanan ürün adları, aşağıdaki özelliklerden en az birine sahip olması hâlinde geleneksel ürün olarak tanımlanır (Görsel 2.46).
Bu özellikler

• Geleneksel üretim, işleme yöntemi yahut geleneksel bileşimden kaynaklanma
• Geleneksel ham madde veya malzemeden üretilmiş olma şeklinde ifade edilebilir.

Çakallı menemeni, Denizli tandır kebabı, döner, ezogelin çorbası ve şevketi bostan tescilli geleneksel ürünlere örnek verilebilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 122 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!