12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 106
“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 106 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 106
Sanayi ve madencilik bölgeleri, ulaşım ve pazarlamanın geliştiği alanlardır. Organize sanayi bölgelerinin yoğunlaştığı (İstanbul, Kocaeli, Bursa, Tekirdağ vb.) veya zengin maden rezervlerine sahip bu alanlar (Zonguldak, Batman vb.) aynı zamanda nüfus yoğunlukları bakımından da önemli tüketim merkezleridir.
Tarım bölgeleri, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu alanları kapsar. Bu bölgelerde ticari hareketlilik hasat döneminde daha fazladır. Rize’de çay, Ordu’da fındık, Antalya’da sera ürünleri ve turunçgiller, Konya’da buğday, Aydın’da incir, Kars’ta et ve süt ürünleri, Trabzon’da deniz ürünleri, Muğla’da arıcılığa dayalı ürünler iç ve dış pazarlarda alıcı bulan tarımsal bölge ürünlerine örnek verilebilir (Görsel 2.38).
Turizm bölgeleri ticaret ve tüketim açısından öne çıkan alanlardır. Bu bölgeler, özellikle taleplerin arttığı sezonlarda tüketim artışına bağlı olarak önem kazanan ticaret merkezleri konumundadır. Konaklama tesisleri, tüketime dayalı gıda ve giyim ürünleri ile turistik ürünlerin satıldığı pazar ve dükkânlar bu bölgelerde ticari öneme sahiptir. Örneğin Bodrum, Marmaris, Çeşme kıyı turizmi; Uludağ, Kartalkaya, Palandöken kış turizmi; Kapadokya da doğa ve kültür turizmi açısından önemli ticaret merkezleri hâline gelmiştir (Görsel 2.39).
Pazar, hal, panayır ve fuarlar ticari faaliyetlerin gerçekleşmesinde önemli aracı noktalarıdır. Pazarlar, birçok yerleşim yerinde haftanın belli günlerinde kurulan ve üretici ile tüketicinin alışveriş için buluştuğu yerlerdir. Haller, haftanın her günü faaliyet gösteren ve yaş meyve-sebzelerin toptan alım satımının yapıldığı alanlardır. Panayırlar ise yılın belli dönemlerinde kurulan, satış yapma ve sergi açma imkânı sunan büyük pazar alanlarıdır. Bir diğer ticari faaliyet noktası olan fuarlar; yöresel, bölgesel ve uluslararası alanda çeşitli ürünlerin tanıtılması, pa- zarlanması amacıyla kurulan ve kuruldukları yerin ekonomisine önemli katkılar sunan alanlardır.
2.9. ARA DEĞERLENDİRME
1. Türkiye’de canlı bir iç ticaret oluşmasında etkili olan faktörler nelerdir?
- Cevap: Türkiye’de canlı bir iç ticaret oluşmasında nüfus artışı, kentleşme, teknolojik gelişmeler, ulaşım altyapısının iyileşmesi ve tüketici tercihlerindeki değişiklikler gibi çeşitli faktörler etkilidir.
2. Günümüzde yaşanan gelişmeler doğrultusunda gelecekte e-ticaretin küresel ticaretteki payı ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Düşüncelerinizi örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Günümüzde artan dijitalleşme ve teknolojik yenilikler, e-ticaretin küresel ticaretteki payının artarak geleneksel ticaret yapılarını dönüştürmesine yol açacak; özellikle pandemi gibi dünya çapında meydana gelen olaylar sonrası tüketicilerin çevrimiçi alışverişe olan ilgisi daha da pekişerek bu trendi hızlandıracaktır.
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 106 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.