12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 61
“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 61
Gelecekte beklenen gelişmelerden biri de doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına önem verilmesi, geri dönüşüm ürünlerinden daha çok ürün elde edilmesidir.
Gelecekte ticaret hacminde de büyük artışlar beklenmektedir. Pazarlama yöntemleri ve ürünlerin üreticilere ulaştırılma sistemi gelişecektir. Gelişen teknoloji sayesinde üretim maliyeti düşeceğinden iyi ürünlerin tüketiciye ucuz bir fiyatla ulaştırılması sağlanacaktır. Bu gelişmelere uyum gösterebilen firmalar, dünyayı tek bir pazar hâline dönüştürecektir.
Tarım alanındaki üretimde büyük gelişmeler beklenmektedir (Fotoğraf 2.18). Özellikle tarım potansiyeli yüksek olan Çin ve Hindistan 2050 yılında dünya ihtiyacını karşılayacak düzeyde tarım ürünü üretebilecek kapasiteye ulaşabilecektir. Ayrıca dünya genelinde tarımda uygulanan teknolojinin gelişmesine bağlı olarak verimin, dolayısıyla tarımsal üretimin artması beklenmektedir.
Dünya ekonomisinde ilk sırada yer alan ülkelerin de sıralaması gelecekte değişecektir. ABD, Çin, Japonya, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa günümüzde dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerdir. 2050 yılında ise Çin, ABD’yi geçerek dünyanın en büyük ekonomisine sahip olacaktır (Grafik 2.6). Hindistan ve Brezilya’nın da bu alanda büyüyerek dünyanın ilk beş ülkesi arasında yer alması beklenmektedir.
Ders Dışı Etkinlik
Yaşadığınız yerde gelecekte nüfus, yerleşme ve ekonomide ne tür değişimler olabileceğini yorumlayınız. Bu konudaki düşüncelerinizi bir metin hâlinde yazabileceğiniz gibi resim, şiir, karikatür veya kısa öykü şeklinde de ifade edebilirsiniz. Ürettiğiniz ürünü sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Sizler için kısa bir öykü hazırladık.
İSTANBUL 2050: GELECEĞİN ŞEHRİ
Yıl 2050, İstanbul’un silueti çoktan eski resimlerdeki haliyle sınırlı kalmayı geçmişti. Yeniden şekillenen boğaz kıyıları artık dikey bahçelerle kaplı gökdelenlere ev sahipliği yapıyordu, hangi birinde bilgi işlem şirketleri, diğerinde yüksek teknoloji laboratuvarları hünerlerini sergiliyordu. İnsanlar, elektrikli kaykaylar ve otonom arabalarla sokaklarda süzülürken, vapurlar bile güneş paneli ve hidrojen yakıt hücreleriyle çalışan hibrit motorlara sahipti.
Galata Kulesi’nin altında genç bir yazılım mühendisi, eski zamanlarda kullanılan paraları anlatan bir hologramla turistlere rehberlik ediyordu; para birimi çoktan dijitalleşmiş, ekonomi tamamen sanal bir pazara dönüşmüştü. Kadıköy pazarları artık dijital ekranlar ve sanal gerçeklik gözlükleriyle donanmıştı, insanlar evlerindeki koltuklardan alışveriş yapıyor, sadece deneyimlemek için dışarı çıkıyorlardı.
Zeytinburnu sahillerindeki yüksek katlı binaların çatıları, şehrin yeni oksijen istasyonları olmuştu. Her bina kendi elektriğini üretiyor, yağmur suyunu toplayıp arıtarak tekrar kullanıyordu. Çocuklar, bir zamanlar sular altında kalmış olan Yenikapı’nın yapay mercan resiflerinde dalış yaparak deniz biyolojisi derslerine pratik bir şekilde katılıyorlardı.
Anadolu ve Avrupa yakaları arasındaki seyahat artık dakikalar içinde tamamlanıyordu; Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin yanı sıra, hava taksiler ve maglev trenler şehrin trafik yükünü önemli ölçüde hafifletmişti. Tarihi yarımadadaki Topkapı Sarayı, sanal gerçeklik turlarıyla dünya çapında milyonlarca ziyaretçiyi ağırlarken, Sultanahmet Meydanı’nda robot rehberler Osmanlı İmparatorluğu’nun şanlı günlerini anlatıyordu.
Bu yeni İstanbul, eskiyle yeninin harmanlandığı, tarihi dokunun korunduğu, fakat geleceğin teknolojisiyle donatıldığı bir dünya şehri olmuştu. Nüfus artışı, altyapı ve teknoloji ile dengelenmiş, her yeni bina, şehrin yeşil alanlarını ve kamu yerlerini artırarak, yaşam kalitesini yükseltmişti. İstanbul, geçmişin mirasını korurken, geleceğe umutla bakıyordu.
12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 61 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.