Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 46

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 46

Batman’da petrolün bulunmasının ardından 1941 yılında burada bir rafineri kurulmuştur. Düşük kapasiteli olan bu rafineri, 1948’de yenilenmiş ve kapasitesi artırılmıştır. Bu rafinerinin de yetersiz kalması üzerine aynı yerde daha geniş kapasiteli ve modern bir rafinerinin kurulması kararlaştırılmıştır. Bu arada İluh köyünün adı 1950’li yılların başında Batman olarak değiştirilmiştir. 1955 yılında deneme üretimine başlayan rafineri bir yıl sonra tam kapasiteyle çalışmaya başlamış ve sonraki süreçte rafinerinin kapasitesi artırılmaya devam edilmiştir. Bu süre içinde iş gücüne olan ihtiyaç artmış, nüfusun önemli bir kısmı, bir sanayi kuruluşu olan rafineride çalışmaya başlamıştır. Bunun sonucunda Batman büyüyerek 1957 yılında ilçe olmuştur.

Batman’da petrolün bulunması ve petrol rafinerisinin kurulması, sosyal yaşamı büyük ölçüde değiştirmiş, burada yeni iş alanlarının açılmasına neden olmuştur. Örneğin petrolün taşınması için Batman’da bir varil fabrikası kurulmuştur. Artan nüfusun ihtiyacını karşılamak için başta gıda maddeleri olmak üzere giyim ve ev eşyası satan iş yerleri, eczaneler, hastaneler ve okullar açılmıştır. Batman, 1990 yılında il olmuştur. 1935 yılında nüfusu 319 olan ve temel geçim kaynağı tarıma dayalı yaklaşık on haneli bir köy olan Batman, 2021’de nüfusu 626.319 kişiye ulaşmış bir şehre dönüşmüştür. Buna göre Batman’daki değişimi, tarımın ön planda olduğu bir ekonomiden petrolün ön planda olduğu bir ekonomiye dönüş olarak ifade edebiliriz. Bu dönüşümün ortaya çıkardığı sonuçları ise kırdan kente geçiş, az nüfuslu bir alandan yoğun nüfuslu bir alana dönüşüm, sınırlı sosyal olanaklardan geniş sosyal olanaklara sahip olma olarak özetleyebiliriz (Fotoğraf 2.5).

3. Eskimolarda Yaşam

Eskimolar Kanada, Alaska, Grönland ve Sibirya’da yaşamaktadırlar. Eskimoların yaşadıkları bölgede yaklaşık on ay boyunca kış koşulları hüküm sürmektedir. Yaz dönemi kısa ve serindir. Bu bölgede toprağın alt kısmı sürekli donmuş hâldedir. Bu nedenle Eskimoların yaşadığı alanlarda kökü derinlere inen bitki türleri yetişmez. Ayrıca yaz süresi kısa ve sıcaklık yetersiz olduğundan bu bölge, tarıma elverişli değildir. Bundan dolayı Eskimolar, tarımsal üretimde bulunamazlar ve günlük yaşamlarında tarım ürünlerinin yeri yoktur. Aynı nedenle Eskimoların besin maddeleri içinde tahıllar, meyve ve sebzeler sınırlı olarak yer almaktadır.

Eskimoların yaşadığı bölgede kış dönemi boyunca sıcaklık değerleri çok düşüktür, yüzey kar ve buzlarla kaplıdır. Bu nedenle Eskimolar, soğuktan korunmak için kalın giysiler giyer; evlerini taş, toprak

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 46 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!