Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 166

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 166 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 166

kullandıkları teknoloji benzeşmektedir. Artık günümüzde küreselleşme sayesinde teknoloji yer değiştirmektedir. Uluslararası sermaye, dünyanın birçok ülkesinde yatırımlar yapmakta ve böylece teknoloji dünyanın birçok yerine yayılmaktadır. Örneğin bir otomobil firması, birçok ülkede fabrikalar kurabilmekte, ürünleri bu ülkelere taşımak yerine teknolojiyi taşıyarak bu ülkelerin tamamında aynı ürünleri üretebilmektedir. Bunun sonucunda teknolojik gelişmeler, dünya genelinde ekonominin gelişmesini ve ülke ekonomilerinin benzeşmesini sağlamaktadır.

İnsanların kullandıkları tüketim malları da maddi kültürün ögeleridir. Meskenler, giysiler, bilgisayarlar, televizyonlar, yiyecekler vb. tüketim malları hızla küresel bir boyut kazanmaktadır. Bazı gıda maddeleri, dünyanın hemen her yerinde tüketilmektedir. Dünyanın birçok yerinde benzer giysiler giyilmekte, bazı uluslararası markaların ürettiği giysiler çok sayıda insan tarafından kullanılmaktadır. Günümüzde televizyon olmayan ev sayısı oldukça azdır. Bu maddi kültürler, aynı zamanda ortak bir manevi kültürün de oluşmasını sağlamaktadır. Örneğin bazı diziler ve filmler, pek çok ülke tarafından tanınmaktadır. Televizyon ve genel ağ sayesinde dünyanın hemen her yerindeki yaşam biçimleri hakkında bilgi sahibi olunabilmekte, yaşam tarzları öğrenilmekte, bunun sonucunda kültürel etkileşim gerçekleşmektedir.

Günümüzde insanlar, teknolojiyi kullanma dönemine ve yaşlarına göre X, Y ve Z kuşakları olarak adlandırılmaktadır. 1960’lı yıllarda doğanlar X, 1980’li yıllarda doğanlar Y ve 2000’li yıllarda doğanlar Z kuşağı olarak tanımlanmaktadır. Buna göre teknolojik gelişmeler ekonomik ve kültürel alanda uluslararasında etkileşime, ortak bir maddi ve manevi kültürün oluşmasına yol açmaktadır.

Teknoloji ve Ekonomi

Son iki yüzyılın en önemli kavramlarından biri olan “iş bölümü”, teknoloji kullanımı ve sanayileşmenin ön koşuludur. Artan iş bölümüyle üretim sürecinde verimlilik sürekli sıçramalar göstermiştir. Yeni teknolojilerin üretimde kullanılması, insanlığın o güne kadar görmediği üretim artışlarına neden oluyor, yığın üretim başarılıyor, bu ise sermayeyi harekete geçirerek yatırım yapma sürecini başlatıyor. Yeni üretim tarzı ile büyümenin gerektirdiği ham madde, pazar alanı, dışa açılma ve rekabet gibi kavramların ana kaynağı “teknoloji” kavramının sonuçlarıdır, denebilir. Karmaşık makineler ve fabrikalar kullanılmaya başlayınca doğası gereği kendi yasalarına göre işleyen piyasa fikri oluşması kaçınılmazdır. Kendi kurallarına göre işleyen bir piyasa kurumuna dayanan toplumun düzenleyici ilkesi ekonomik liberalizm ilkesidir. Piyasaların en önemli sonucu kentleşme ve kent uygarlığının doğuşudur. Piyasa sisteminin kurulması için makineyle üretim gerekmektedir.

19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında Fransa, Almanya, İsveç gibi Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri kimyasal ürünleri geliştirerek, elektrik enerjisini yaygınlaştırarak ekonomik büyümeyi sağlayan yeni teknolojilerle yeni bir aşamaya geçmişlerdir. II. Dünya Savaşı’ndan sonra ise teknolojik gelişmeler yeni bir ivme kazanmıştır. Ürün ve üretim süreci yeniliklerini içeren, işletmede düşük maliyete ve artan verimliliğe yol açan, ulusal ve uluslararası piyasalarda rekabet üstünlüğü sağlayan yeni bir teknolojik sistem ortaya çıkmaktadır.

Günümüzde, bilgi teknolojisinin üretime sokulmasıyla ürünlerin ekonomik ömrü dolmadan teknolojik ömrü dolmaya başlamıştır. Uluslararası pazarlarda yeni teknolojilerin sunduğu olanaklarla rekabeti sürdürmek için arz edilen yeni ürünlerin araştırma-geliştirme, tasarım-üretime hazırlama ve üretim süreçleri hızla tamamlanmak zorunda kalmaktadır. Yeni teknolojiler, emek yoğun makineleşme dönemini geride bırakarak sermaye yoğun makineleşme sistemleri dönemini başlatmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 166 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!