12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 158
“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 158 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 158
1947’de bu bölgenin Arap ve Yahudiler arasında paylaşılmasına ve iki devlet oluşturulmasına karar vermiştir. Arapların bunu kabul etmemesi üzerine İsrail ve Filistin arasında savaş başlamıştır. 1948’de İsrail devletinin ilan edilmesiyle Mısır, Lübnan, Irak ve Suriye orduları, İsrail’e saldırmışlardır. Bu savaş sonucunda Filistin’in büyük bir kısmı İsrail’in eline geçmiştir. İsrail ile Filistin arasındaki sorun günümüzde de devam etmektedir.
b. Kafkasya’daki Sorunlar
Kafkasya, güney ve kuzey olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Güney Kafkasya’da bulunan başlıca ülkeler Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’dır (Harita 3.11). Güney Kafkasya’nın önemli bir kısmı dağlıktır. Bu bölge, jeopolitik bakımdan önemli bir konuma sahiptir. Doğal gaz ve petrol yatakları bakımından zengin olan bu bölge, aynı zamanda bölgedeki doğal gaz ve petrolün dünya pazarlarına ulaştırılması bakımından bir koridor görevi görmektedir. Kafkasya, aynı zamanda Orta Asya’ya açılan bir kapı konumundadır. Bu bölgedeki başlıca sorunlar Dağlık Karabağ, Abhazya, Güney Osetya ve Çeçenistan sorunlarıdır.
Dağlık Karabağ Sorunu
Dağlık Karabağ, Sovyetler Birliği zamanında Azerbaycan’a bağlanmış bir bölgedir. 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Ermenistan, bu bölgede yaşayan Ermenilerin nüfusun büyük bir kısmını oluşturduğunu ve bunların haklarının ellerinden alındığını ileri sürerek bu bölgeyi ele geçirmiştir. 2020 yılında Azerbaycan’ın gerçekleştirdiği harekâtla bu bölgenin bir kısmı Azerbaycan’ın eline geçmiştir. Bölgedeki sorunlar devam etmektedir. Kafkasya’da stratejik bir bölge olan bu alan, bir Türk cumhuriyeti olan Azerbaycan’ın sorunu olduğu için aynı zamanda Türkiye’yi de ilgilendirmektedir.
Abhazya Sorunu
Abhazya, Sovyetler Birliği’ne Gürcistan ile eşit statüde bağlı bir cumhuriyet iken 1930’da bu konumu değişmiş ve Gürcistan’a bağlı bir özerk cumhuriyete dönüşmüştür. 1991’de Gürcistan’ın bağımsızlığını ilan etmesi üzerine Abhazya da bağımsızlığını ilan etmiştir. Gürcistan, Abhazya’nın Gürcistan’a bağlı kalmasını istediğinden Gürcistan ile Abhazya arasında çatışmalar yaşanmıştır. Çatışma anlaşmayla sona ermiş ancak bağımsızlık sorunu çözümlenememiştir.
Güney Osetya Sorunu
Güney Osetya, Sovyetler Birliği döneminde Gürcistan’a bağlı bir özerk cumhuriyetti. Sovyetler Birliği’nin dağılmaya başladığı süreçte Güney Osetya, Kuzey Osetya ile birleşmek istemiştir. Bunun üzerine Güney Osetya ile Gürcistan arasında gerginlik başlamış, 1991’de Gürcistan’ın Osetya’ya girmesiyle çatışmalar yaşanmıştır. 1992’de anlaşma imzalanmış ve referandumla ülke bağımsızlığını ilan etmiştir. 2008’de Rusya’nın desteklediği Güney Osetya ile Gürcistan arasında çatışma yaşanmış, aynı yıl ateşkes imzalanmıştır. Önce Rusya sonra Nikaragua Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımıştır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 158 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.