12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 153
“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 153
Etkinlik
Aşağıdaki metni okuyup yorumlayınız. Bu konudaki görüşlerinizi sınıfta paylaşınız.
Türkiye’nin Konumunun Önemi
Türkiye’nin bulunduğu konum ve bunun Türkiye’ye sağladığı imkân ve ayrıcalıklardan dolayı karşı karşıya kaldığı sorunlar büyük ölçüde sahip olduğu doğal şartlarla ilgilidir. Yeryüzünün milyonlarca yıl süren oluşum sürecinde Türkiye’nin üzerinde yer aldığı Anadolu Yarım- adası’nın; Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarının temas alanında olması tamamen jeolojik geçmişi ile ilgilidir. Yeryüzünün şekillenmesi sürecinde Anadolu Yarımadası’nın kuzeyinde, batısında ve güneyinde denizlerin yer alması Türkiye’ye sayısız kolaylıklar ve imkânlar sağlamıştır. Denizlerle karaların Türkiye’nin iklimi üzerindeki etkisi, Türkiye’nin fiziki coğrafyasının sağladığı avantajlardan biridir. Türkiye’nin mutlak konumu ile göreceli konumunun ortaya çıkarttığı toprak şartları ve bitki örtüsü coğrafi görünümün farklılaşmasında önemli bir etkiye sahiptir.
Anadolu Yarımadası’nı üç taraftan çeviren denizler ile kuzey ve güneyde deniz etkisinin iç kısımlara geçmesine âdeta set çeken yaklaşık doğu-batı doğrultulu sıradağlar, kısa mesafelerde coğrafi görünümün farklılaşmasında önemli bir etkendir. Anadolu Yarımadası; Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarının temas alanında bulunması nedeniyle tarihin her döneminde toplulukların ilgisini çekmiştir. Tarihî süreç içerisinde dünyanın önemli nüfus toplanma merkezlerinden olan Mezopotamya ve Doğu Akdeniz kıyılarında nüfusun artmaya başlaması ile yeni yerleşim alanları elde etmek için batıya doğru hareket eden nüfus kitlelerinin takip ettikleri en önemli güzergâhlardan biri Anadolu olmuştur. Avrupa’da zaman içinde kurulan imparatorluklar, Anadolu üzerinden doğu ve güneydoğuya seferler düzenlemişlerdir. Bütün bunların sonucu olarak Anadolu’nun tamamı zaman içerisinde birbirinden farklı medeniyetlerin kurulduğu, geliştiği ve yerini başka milletlere ve medeniyetlere bıraktığı bir alan hâline gelmiştir.
Anadolu’nun dört bir tarafında işletilmekte olan kaplıcalar tektonik olaylara, fay hatlarına işaret etmektedir. Yerleşme tarihi bakımından önemli kalıntılara sahip olan bazı mağaraların (Antalya il sınırları içindeki Karain ve Öküzini mağaraları gibi) kalkerli yapıya sahip alanlarda gelişmiş olması yine jeolojik geçmişle ve iklimle ilişkilidir. Türkiye’nin bulunduğu konumla yer altı kaynaklarına sahiplik ve bu kaynakların değerlendirilmesi konusunda kısa bir değerlendirme yapıldığında doğal yapının ne kadar belirleyici ve önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır.
İklimdeki çeşitlilik başta doğal bitki örtüsü olmak üzere kültür bitkilerinde de kendini göstermektedir. Başta muz olmak üzere çay ve turunçgillerin aslında doğal yetişme alanı tropikal iklim şartlarıdır. Fiziki coğrafya şartlarının oluşturduğu bu potansiyelin insan müdahalesi ile kullanılması muz, çay ve turunçgillerin asıl yetişme alanı dışında olan ülkemizde de üretilmesine imkân tanımıştır. Türkiye’nin sahip olduğu turizm imkânları ve potansiyeli ile dünyanın dört bir tarafından turist çektiği görülmektedir. Türkiye’nin turizm potansiyelinin bulunduğu konumun bir sonucu olarak hem tabii güzellikleri hem de tarihî geçmişi ile ilgili olduğu anlaşılmaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 153 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.