Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 132

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 132

edilmektedir. 2018’de ilan edilen ve ilan ediliş tarihine göre 44. sırada yer alan İstiklal Yolu Tarihî Millî Parkı (Kastamonu, Çankırı, Ankara) bu uygulamanın örneklerindendir (Fotoğraf 2.75). 2022’de ülkemizdeki millî park sayısı 48’e ulaşmıştır.

Okuma Metni

Turizm ve Çevre İlişkisinin Ortaya Çıkardığı Sorunlar

Turizm ve çevre ilişkileri çeşitli açılardan önem taşımaktadır. Özellikle çevre sorunlarının bir bölgede artış göstermesi, bölgenin turizm açısından çekiciliğini yok ederken diğer taraftan turizmin kendisi de bir kirlilik kaynağı olabilmektedir. Çevre, her bir turizm etkinliği için zorunlu olan kaynağı oluşturmakta ve temel olarak ikiye ayrılmaktadır. Birincisi insanın oluşumuna katkıda bulunmadığı ve hazır bulduğu doğal çevre, ikincisi ise doğal çevre kaynaklarını kullanarak insanın oluşturduğu yapay çevredir. Turizmin etkileri her iki çevre içinde olmaktadır.

Turizm ve çevre ilişkisinin her iki çevre türünde ortaya çıkardığı olumsuz etkileri incelediğimizde şunları görmekteyiz:
1. Turizmin yarattığı arazi talebi, verimli tarım alanlarını turistik tesis alanlarına dönüştürmekte, doğal ve tarihî sitleri ve kamu mülkiyetindeki ormanları dahi baskısı altında bulundurmaktadır. Tarımsal üretim alanlarının azalması, toprak sahiplerini entansif tarıma zorlamakta veya daha da kötüsü arazilerini arsa spekülatörlerine satmaları ile sonuçlanmaktadır. Böylelikle turizm hem direkt hem de dolaylı olarak doğal peyzajı tüketmekte oteller, ikinci konutlar, turizmin türevi olan diğer ticari faaliyetler, yaygın ulaşım ve diğer altyapı donanımları ile doğanın çehresi kısa sürede değişmektedir.
2. İçme suyu, kanalizasyon, arıtma, çöp toplama ve imhası gibi teknik altyapı donanımlarının üstyapıya bağlı olarak gerçekleştirilememesi durumunda insan sağlığını tehdit edici boyutlarda su, hava ve toprak kirliliği ortaya çıkmakta, doğal bitki ve hayvan türleri giderek yok olmaktadır.
3. Artan motorlu trafiğin yarattığı çevre kirliliği ve gürültü de bu olumsuzluklara eklenmektedir.
4. Toplumsal çevrede oluşan sorunlar ise düzensiz kentleşme, plansız yerleşim, altyapı yetersizliği, toplumsal kargaşalar, nüfus yoğunluğu, işsizlik ve sosyal gruplaşma olarak sayılabilir.

Yukarıda ifade edilen olumsuzluklar göz önünde bulundurulduğunda, tarih ve doğal çevre değerleri ile doğal kapasitenin dikkate alınmadığı bir turizm gelişmesinin, kendisini doğuran bu değerlerin yok olmasına, dolayısıyla da turizm olgusunun bir gün ortadan kalkmasına yol açabileceği sonucu ortaya çıkmaktadır. İşte bu nedenlerle turizmin çevre değerleri giderek önem kazanmakta ve bozulmamış doğa parçalarının, yeryüzünde gittikçe hızla kıtlaşan kaynaklar arasına girdiği bir gerçektir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 132 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!