Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 86

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 86 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 86

Suyun fotolizi ile açığa çıkan hidrojenler, NADP+ koenzimi tarafından tutularak NADPH molekülü meydana gelirken oluşan 02 molekülü atmosfere verilir.

Fotosentezde C02 kullanılarak besin sentezlenebilmesi için öncelikle ATP ve NADPH sentezlenmelidir. Klorofilin ışığı soğurmasıyla serbest kalan elektronu tutabilecek bir sistem gereklidir. Bu sistem, kloroplastlardaki granumda bulunan elektron taşıma
sistemidir (ETS).

Önceden de bahsettiğimiz gibi Güneş’ten gelen ışık enerjisi, klorofil tarafından soğurularak kimyasal bağ enerjisi olan ATP’ye dönüştürülür. Bu olaya fotofosforilasyon denir.

Fotosentezin ışıktan bağımsız tepkimelerinde bir molekül C02 bileşiğinin kullanılması için ışığa bağımlı reaksiyonlarda 3 ATP ve 2 NADPH üretilir, 02 ise yan ürün olarak açığa çıkar.

Oluşan bu ATP ve NADPH’ler stroma sıvısı içinde, ışıktan bağımsız reaksiyonlar için kullanılır.

Ç. Fotosentezin Işıktan Bağımsız Reaksiyonları

1961 ’de Dr. Melvin Calvin’e (Görsel 2.18) fotosentezin ışıktan bağımsız reaksiyonları ile ilgili yaptığı araştırmalardan dolayı No- bel Ödülü verilmiştir. Bu nedenle ışıktan bağımsız reaksiyonlar “Calvin döngüsü” olarak da bilinmektedir.

Calvin ve arkadaşları yaptıkları araştırmalarda karbondioksi- di işaretlemek için karbonun radyoaktif bir izotopunu kullandılar. Bu işaretlenmiş karbondioksidin fotosentez sırasında yeşil algler tarafından alındığını tespit ettiler. Araştırmacılar, farklı zaman dilimlerinde ışıktan bağımsız reaksiyonları durdurarak işaretlenmiş bileşikleri izole ettiler ve tanımladılar. Bu şekilde, karbondioksitten karbohidrata doğru karbon yolunu izleyerek çalışmaları devam ettirdiler.

Işıktan bağımsız reaksiyonlar için mutlaka C02 gereklidir. Bu reaksiyonda, enzimlerin etkinliği fazladır. Sıcaklık değişimlerine karşı enzimler hassastır. Bu reaksiyonlar; karbon bağlama…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 86 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!