Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 124

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 124

Bazı bakteriler ise güneş ışığı yerine demir, kükürt vb. inorganik maddeleri indirgeyerek enerji elde eder ve bunları organik madde sentezinde kullanır.

Ototrof ya da heterotrof canlılar, organik bileşikleri kullanarak solunum olayları ile enerji dönüşümünü sağlar. Elde edilen ATP, temel biyolojik olayların gerçekleşmesi için kullanılır. ATP’nin dışındaki enerji, ısı enerjisine dönüştürülür.

Solunum tepkimelerinin son ürünü olan C02 ve H20 fotosentezin ham maddesidir. Aynı şekilde, fotosentezde meydana gelen organik molekülün ve oksijenin de solunumun ham maddesi olduğu görülmektedir.

Geçmişte bitkilerin geceleri solunum, gündüzleri fotosentez yaptığı düşünülüyordu. Ancak Alman bilim insanları Ervvin Buen- ning (Örvin Böyning) ve Kurt Stern (Kört Sitörn), fasulye yapraklarında solunumu incelemişler, diğer canlılarda olduğu gibi bitkilerin de solunumlarının gece ve gündüz aralıksız devam ettiğini gözlemlemişlerdir.

Bitkiler, gündüzleri solunum hızı fotosentez hızından az olduğu zaman, solunum sonucu ürettikleri karbondioksit ve suyu atmosfere vermeden fotosentezde kullanır. Bu nedenle atmosfere C02 salmımı, gündüzleri düşük seviyede olur. Ancak verilen bu C02, üretici canlılar tarafından alınarak organik bileşiklerin yapısına katılır. Teknolojinin gelişmesi ve nüfus artışına bağlı olarak fabrikalarda ve evlerde ısınmak, üretim, ulaşım vb. olaylar için çok fazla C02 atmosfere salınır. Atmosferde biriken bu gaz, yine üreticiler tarafından tutularak besin sentezinde kullanılır.

Ancak atmosferdeki C02 oranının değişimi ekolojik dengede de bozulmalara sebep olur.

Günlük hayatımızda kullandığımız pek çok malzeme örneğin kâğıt, pamuk ve diğer doğal liflerin neredeyse tamamı, fotosentezle üretilen selülozdan oluşur.

Bitkisel ve hayvansal ürünler ile petrol gibi organik maddelerden elde edilen sayısız yan ürünün kaynağı, güneş enerjisidir.

Fotosentez ve oksijenli solunumun özellikleri Tablo 2.2’deki gibi karşılaştırılabilir (Tablo 2.2).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 124 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!