Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 98

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 98

Canlıların ortak özelliklerinden biri olan solunum olayı genellikle nefes alıp vermek ile karıştırılır. Hücresel solunum ile nefes alıp verme birbirinden farklı kavramlardır. Nefes alıp verme, solunum organlarındaki gaz değişimini ifade ederken hücresel solunum ise canlıların metabolik faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için organik maddeleri parçalayarak enerji elde etme yoludur. Bu bölümde hücre içinde besinlerden enerji elde edilmesinin çeşitleri, yöntem ve basamakları açıklanacaktır.

Canlı hücreler monomerlerden polimerleri sentezlemek, maddeleri zarlardan aktarmak, hareket etmek ve üremek gibi faaliyetler için besinlerden enerji sağlar. Ototroflar, kendi besinlerini kendileri sentezlerken hete- rotroflar ise ototrofların sentezlediği besinleri kullanır. Hücrede metabolik faaliyetlerin gerçekleşebilmesi için ihtiyaç duyulan enerji, bu besinlerin hücre içinde solunum olayı ile parçalanmasıyla elde edilir. Canlıların metabolik faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için organik maddeleri parçalayarak ATP elde etmesi olayına hücresel solunum denir. Hücresel solunumunda organik maddelerin kimyasal bağlarında depolanmış kimyasal bağ enerjisi yine bir kimyasal enerji olan ATP enerjisine dönüştürülür. ATP, dış ortamdan veya diğer hücrelerden alınamaz. ATP hücre içinde sentezlenir ve sentezlendiği hücre içinde kullanılır.

Canlılarda hücresel solunum, oksijenli ve oksijensiz solunum olmak üzere iki çeşittir. Ancak fermantasyon denilen yıkım tepkimeleri ile ATP enerjisi üreten canlılar da vardır.

A. Oksijenli (Aerobik) Solunum

Oksijen, enzimler ve ETS yardımıyla enerji verici organik moleküllerin H2O ve CO2 ye kadar parçalanması sırasında açığa çıkan enerji ile ATP sentezlenmesine oksijenli solunum denir. Oksijenli solunum, bazı prokar- yotlarda ve mitokondri organeline sahip tüm ökaryot canlılarda gerçekleşir. Oksijenli solunum, prokaryotlarda sitoplazmada ve hücre zarı kıvrımlarında gerçekleşir. Ökaryotlarda ise sitoplazmada başlayıp mitokondride devam eder ve tamamlanır.

Mitokondrinin Yapısı

Mitokondriler bitkiler, hayvanlar, mantarlar (funguslar) ve birçok protista dâhil hemen hemen tüm ökaryotik hücrelerde bulunur. Bazı hücreler tek ve büyük mitokondri içerdiği hâlde hücrelerdeki mitokondri sayısı yüzlerce hatta binlerce olabilir. Bu sayı, hücrenin metabolik aktivite düzeyine bağlıdır. Örneğin kas hücreleri diğer hücrelere göre daha fazla mitokondri içerir. Mitokondriler kaynaşarak mitokondriyal ağ yapısını oluşturabilir. Örneğin iskelet kas hücrelerinde bu ağsı yapı belirgindir. Mitokondriler genellikle 1-10 mikrometre uzunluğundadır. Kendine özgü DNA, RNA ve ribozomlarının olması nedeniyle mitokondriler, hücre çekirdeğinin kontrolü altında çoğalabilir ve yapılarına uygun proteinleri sentezleyebilir.

Mitokondrinin yapısı Görsel 2.20’de gösterilmiştir. Mitokondri, çift katlı zar sistemine sahip bir organeldir.
Bu zarların her biri çift katlı fosfolipid ve kendine özgü proteinlere sahiptir. Dış zar düz, iç zar kıvrımlı bir yapıya sahiptir. Krista denen bu kıvrımlar, iç zarın yüzey alanını genişletir ve solunumdaki enerji verimini artırır. İç zar mitokondriyi iki bölüme ayırır. Birinci bölüm, iç ve dış zarlar arasında kalan dar bölgedir. İkinci bölüm ise iç zar tarafından çevrilmiş mitokondriyal matrikstir. Mat- rikste solunumda görevli enzimler, ribozomlar, RNA, organik maddeler, inorganik maddeler ve mitokondri DNA’sı bulunur. ATP sentezlenmesini sağlayan ATP sen- taz enzimi ve ETS elemanları iç zarın kıvrımlarında yer alır. Matrikste ise hücre solunumunun bazı basamaklarını katalizleyen enzimler vardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 98 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!