Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 93

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 93

Ototrof canlılar, kendi besinlerini üretebilen canlılardır. İnorganik maddelerden organik madde sentezini gerçekleştiren ototroflar, kullandıkları enerji kaynağı bakımından farklılık gösterir. Besin sentezi için gerekli enerjiyi güneş ışığından karşılayan organizmalara fotoototrof canlılar, gerek duyduğu enerjiyi ışık yerine inorganik maddelerin oksidasyonu sonucu açığa çıkan kimyasal enerjiden karşılayanlara ise kemoototrof canlılar denir. Kemosentez yapan canlılar, tek hücreli ve prokaryot hücre yapısına sahiptir.

Bazı prokaryot canlılar tarafından inorganik maddelerin oksidasyonu sonucu açığa çıkan kimyasal enerji ile inorganik maddelerden organik madde sentezine kemosentez denir. İnorganik maddeler, oksijen ile tepkimeye girerek başka inorganik maddelere dönüşür. Bu olaya oksidasyon denir. Oksidasyon sonucunda bir miktar enerji açığa çıkar. Oksidasyon ya da yükseltgenme, elektronların bir atom ya da molekülden ayrılmasını sağlayan kimyasal bir tepkimedir.
Kemosentez reaksiyonu iki evrede gerçekleşir.
1. Evrede oksidasyon ile enerji üretilir.
2. Evrede üretilen enerji ile besin sentezlenir.

Kemosentez sırasında canlı türüne göre enerji kaynağı olarak farklı inorganik maddeler kullanılabilir. Demir (Fe+2), amonyak (NH3), nitrit (NO2), hidrojen gazı (H2), hidrojen sülfür (H2S) ve sülfür (S2) gibi inorganik madde çeşitleri oksitlenir. Oksidasyon ve redüksiyon sonucu elde edilen enerji ile oksidatif fosforilasyonla ATP sentezlenir. ATP sentezinde ETS görev yapar. ATP’ler, CO2 ve H2O’yu birleştirmede kullanılır. Böylece besin ve O2 üretilir. Bu canlılar, kemosentez sonucu oluşturdukları oksijeni atmosfere vermez. Bunu kendi metabolik olaylarında kullanır. Kemoototrof canlılara nitritleyici ve nitratlayıcı bakteriler, kükürt okside edici bakteriler, demir okside eden bakteriler, hidrojen okside eden bakteriler ve arkelerin çoğu örnek olarak verilebilir. Kemoototrof canlılar, klorofil pigmenti bulundurmadığından besin sentezi sırasında ışık enerjisi kullanmaz. Bu canlılar, hem gündüz hem de gece besin üretebilir.

BİLGİ DAĞARCIĞI

Fotosentez yapan bakterilerden bazıları da H2S kullanır. Ancak H2S, bakteri fotosentezinde hidrojen ve elektron kaynağı olarak kullanılırken kemosentezde enerji kaynağı olarak kullanılır (Campbell, 2022: 190-581).

Kemosentezin Madde Döngülerine Katkısı ve Endüstriyel Alanlarda Kullanımı

Kemosentez olayını gerçekleştiren nitritleyici ve nitratlayıcı bakteriler, doğadaki madde döngüsünde çok önemli bir role sahiptir. Kemosentetik canlılar, madde döngülerini sağlayarak çevre kirliliğini önlemede ve biyolojik dengenin korunmasında etkilidir. Bitkiler, atmosferde yüksek oranda azot gazı bulunmasına rağmen bu azottan doğrudan faydalanamaz. Bitkiler, azotu ancak nitrat (NO3-) ve amonyum (NH4+) iyonları şeklinde topraktan alabilir. Azotun bitkilerin kullanabileceği hâle gelme sürecinde çürükçüller(saprotrofik) ve kemosentetik bakteriler rol oynar. Çürükçüller, doğadaki ölü hayvan ve bitki gibi organik atıkları ayrıştırarak bunların yapısında bulunan azotlu bileşikleri (amino asitler, nükleik asitler vb.) NH3 e dönüştürür. Bitkiler, NH3 ün yapısındaki azotu doğrudan kullanamaz.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 93 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!