Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 89

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 89

d) Işığın Dalga Boyu

Engelmann, ışığın dalga boyunun fotosentez hızını nasıl etkilediğini 1883 yılında gerçekleştirdiği deneyle göstermiştir. Engelmann deneyinde oksijenli solunum yapan bakteriler (aerob) ile ipliksi bir alg kullanmıştır. Işığı prizmadan geçirerek elde ettiği kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor ışıkları ipliksi alg üzerine düşürmüştür. Deney sonucunda mor, mavi ve kırmızı ışıkların alg üzerine düştüğü bölgelerde oksijenli solunum yapan bakterilerin daha fazla toplandığı görülmüştür (Görsel 2.15).

Fotosentez, sadece görünür ışıkta başka bir deyişle 380 ile 750 nm arasındaki dalga boylarına sahip ışıkta gerçekleşir. Canlıların fotosentez yapabilmesi için öncelikle ışığın soğrulması gerekir. Klorofil mor, mavi ve kırmızı dalga boylarındaki ışığı en iyi soğurduğu için fotosentez bu dalga boylarında daha hızlıdır. Yeşil dalga boyundaki ışığı en az soğurduğu için fotosentez bu dalga boyunda daha yavaştır (Grafik 2.5).

Tarımsal Ürün Miktarını Artırmada Yapay Işıklandırma

Işık seviyesi bitkilerin gelişimini olumlu yönde etkilediği için tarımsal ürün miktarını artırmada yapay ışık kullanımı gündeme gelmiştir. Kışın ışık seviyesinin düşük olduğu dönemlerde, bulutlu hava koşullarında bitkilerin büyümesi ve gelişimi olumsuz yönde etkilenir. Bunun nedeni ışık seviyesi düştüğünde fotosentez hızının ve buna bağlı olarak bitki gelişiminin yavaşlamasıdır. Aynı durum seralardaki bitkiler için de geçerlidir. Sera içerisindeki ışık seviyesi; gün uzunluğu, güneş ışığının gelme açısı, atmosferin bulutlu olması, bitki yoğunluğu, sera yapısı ve örtü malzemesi gibi faktörlerden etkilenir. Bu faktörlere bağlı olarak sera içindeki ışık seviyesi azaldığında ürün verimi de düşer. Doğal ışığın yetersiz olduğu durumlarda azalan ışık miktarının elektriksel aydınlatma ile karşılanmasına yapay ışıklandırma denir.

Bu sayede son dönem teknolojisi ile oluşturulan seralarda çiçek, sebze ve meyve türleri her mevsimde ve oldukça verimli şekilde yetiştirilmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden biri yapay ışıklandırmanın kullanımıdır. Verilen ışığın şiddeti, dalga boyu ve süresi ayarlanarak bu durumu mümkün kılmaktadır. Örneğin seralarda mor ve kırmızı ışıkla yapılan aydınlatma, fotosentezi hızlandırarak ürün verimini artırmaktadır (Görsel 2.16).

ARAŞTIRINIZ

Tarımda ürün miktarını artırmak için yapılan yapay ışıklandırma uygulamalarını araştırınız. Araştırmalarınızı sunu hâline getirip sınıfta paylaşınız.

  • Cevap:

Araştırma Özeti:

Yapay ışıklandırma, özellikle kış aylarında veya bulutlu hava koşullarında bitki büyümesini teşvik etmek için tarımda kullanılır. LED teknolojisi, bitkilere özel dalga boylarında ışık sağlayarak fotosentez hızını optimize eder ve bu, ürün verimini artırır.

Sunum için Ana Noktalar:

  • Yapay ışıklandırma, tarımsal verimi artırmak için kritik bir araçtır.
  • LED’ler, bitkilerin büyümesini en üst düzeye çıkarmak için özel dalga boylarında ışık sağlar.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 89 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!