Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84

Işıktan bağımsız reaksiyonlar CO2 in şekere indirgendiği metabolik bir evredir. Işığa bağımlı tepkimelerden gelen ATP’lerin defosforilasyonu ile açığa çıkan enerji yardımıyla CO2 ile NADPH’ın hidrojenleri birleştirilir. 3 karbonlu fosfogliseraldehit (PGAL) molekülleri sentezlenir. PGAL, glikoz, sukroz ve diğer organik moleküllerin sentezinde kullanılan anahtar bir moleküldür.
Dönüşüm sırasında açığa çıkan NADP+, ADP ve inorganik fosfat molekülleri ise stromadan granaya aktarılır ve ışığa bağımlı reaksiyonlarında yeniden NADPH ve ATP sentezinde kullanılır.

Organik Moleküllerin Sentezi

Işıktan bağımsız reaksiyonlarda sentezlenen glikozların bir kısmı solunumda kullanılır. Geriye kalan glikozların fazlası ise ışıklı ortamda nişasta şeklinde depolanır. Bunun amacı hücrenin osmotik basıncını dengelemektir.

Fotosentez reaksiyonları sonucu oluşan PGAL’lerden ve şeker-fosfat bileşiklerinden dönüşüm reaksiyonları ile yağ asidi, gliserol, amino asit, hormonlar ve çeşitli azotlu organik bazlar sentezlenir. Işıktan bağımsız reaksiyonlarda, PGAL molekülünden bazı moleküllerin sentezi için azot gereklidir. Bitkiler, azot ihtiyaçlarını topraktan azot tuzlarını alarak karşılar. Alınan azot tuzları, iletim dokusuyla yapraklara taşınır. Yapraklarda fotosentez reaksiyonları sırasında karbondioksit özümlemesi yapılırken bu azot tuzları kullanılır. Işıktan bağımsız reaksiyonlarda PGAL’den sentezlenen organik moleküller Görsel 2.14’te gösterilmiştir.

Dönüşüm reaksiyonlarının birçoğu kloroplastlarda gerçekleşir. Yapraklarda sentezlenen organik moleküller, iletim demetleri ile bitkinin geri kalan kısmına ulaştırılır. Bitkilerin çoğunda karbonhidrat, bir disakkarit olan sükroz formunda yapraklardan ayrılır. Sükroz; fotosentez yapmayan hücrelere ulaştıktan sonra hücre solunumu ile protein, lipit ve diğer organik moleküllerin sentezinde ham madde olarak kullanılır.

ARAŞTIRINIZ

Fotosentez sürecini ve fotosentezin canlılar için önemini araştırınız. Araştırmalarınızı görsel ögeler, grafik düzenleyiciler, e-öğrenme nesnesi ve uygulamalarını kullanarak bir sunu hâline getiriniz. Hazırladığınız sunuyu bir sosyal ağda paylaşınız.

  • Cevap: Fotosentez, bitkilerin güneş enerjisini kullanarak CO2’yi şeker ve oksijene dönüştürdüğü bir süreçtir. Bu süreç, dünya üzerindeki tüm hayat için birincil enerji kaynağıdır ve atmosferdeki oksijenin ana kaynağıdır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 84 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!