Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 75

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 75

KLEPTOPLASTİ: GEN HIRSIZLIĞI

Plastitler, bitkilerde ve bazı su yosunlarında bulunan çift zarlı organellerdir. Bu organeller, canlının enerji ihtiyacının karşılanması için besin üretilmesi ve besin depolanmasında rol oynar. Örneğin fotosentez yapılarak besin üretilmesini ve depolanmasını sağlayan kloroplast ya da bitkilerde farklı renklere sebep olan pigmentleri depolayan kromoplast birer plastittir.
Kleptoplasti ise bir canlının başka bir canlıyı tükettiğinde o canlıda bulunan bazı plastitleri bozulmadan bünyesine almasına denir. Kleptoplasti, genellikle mikroskobik (mikroskop aracılığıyla görülebilen) ya da makroskobik (çıplak gözle görülebilen) bir su yosunuyla beslenen bazı canlıların bünyelerine kloroplastları alması yoluyla gerçekleşir. Örneğin sakoglossanlardan biri olarak bilinen Elysia chlorotica [Elisiya kılorotika (Görsel 2.6)], jelatinimsi bitkiye benzeyen vücudu ile ABD’nin Atlantik kıyısında yaşayan bir yeşil deniz sülüğüdür. Onu diğer deniz sülüklerinden ayıran nokta güneş enerjisini kullanabilmesidir. Bu canlı, su yosunlarını yedikten sonra bu yosunların kloroplastlarını sindirim kanalı hücrelerine dâhil ederek bu kloroplastları 10 ay veya daha uzun süre bünyesinde tutabilir. Su yosununun geri kalanını ise sindirir. Araştırmacılar, yaptıkları çalışmalarla Elysia chlorotica’nın bu özelliği nasıl kazandığını keşfetmiştir. Yapılan çalışmalarda sülüğün ve algin DNA’ları sekanslanmış ve sülüğün DNA’sında alg genlerinden biriyle ortak olan bir gen keşfedilmiştir. Yapılan araştırmalar, sakoglossanların fotosentez yapma özelliğine sahip olmadığını göstermiştir. Sakoglossanların kleptoplasti ile bünyelerine kattıkları kloroplastları besin kıtlığında fotosentez aracılığıyla besin üretmek için kullandığını ortaya çıkarmıştır. Sakoglossanların yanı sıra bazı deniz yassı solucanları, tek hücreli silliler, ateş rengi algler ve delikliler de kleptoplasti yapan canlılar arasında yer alır.

• İnsanların kleptoplasti yoluyla fotosentetik canlı olmaları mümkün müdür? Metindeki açıklamaları dikkate alarak düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: İnsanların kleptoplasti yoluyla fotosentetik canlı olmaları mümkün değildir. İnsanların sindirim ve hücre yapısı, kloroplastları bünyede koruma ve fotosentez için gerekli genetik yapıya sahip olmamaktadır.

BİR FİKRİN VAR MI?

• Çoğu insan, park ve bahçe gibi yeşil alanlarda kendini daha dinç ve mutlu hisseder. Bunun nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Yeşil alanlar oksijen seviyesini artırır ve doğal güzellikleriyle stresi azaltır. Bu, insanların dinç ve mutlu hissetmelerine katkıda bulunur.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 75 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!