12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 73
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 73
ATP’deki fosfat grubu arasında yer alan bağlar hidrolizle kırılabilir. En uçtaki fosfat bağı kırıldığında bir molekül inorganik fosfat (Pi) ATP’den ayrılır. ATP, ADP hâline gelir. Bu tepkimede bir molekül ATP’nin ADP’ye hidrolizi ile enerji açığa çıkar. Standart koşullar altında laboratuvar ortamında 1 mol ATP’nin hidrolizi ile 7,3 kcal enerji açığa çıkar. Ancak bu olay hücre içinde gerçekleşirse yaklaşık 13 kcal enerji elde edilir.
Fosforilasyon Çeşitleri
Canlı organizmalarda ATP molekülünün üretilmesi; substrat düzeyinde fosforilasyon, oksidatif fosforilasyon ve fotofosforilasyon olmak üzere üç şekilde gerçekleştirilir.
a) Substrat Düzeyinde Fosforilasyon
Yapısında fosfat bulunduran bir substrattan enzimler aracılığı ile bir fosfatın ADP’ye aktarılması sayesinde ATP sentezlenmesine substrat düzeyinde fosforilasyon denir.
Substrat düzeyinde fosforilasyon oksijenli solunum, oksijensiz solunum ve fermantasyon yapan tüm canlı hücrelerde gerçekleşen ortak bir olaydır. Görsel 2.5’te substrat düzeyinde fosforilasyonun gerçekleşme şekli gösterilmiştir.
b) Oksidatif Fosforilasyon
Organik moleküllerin yıkımıyla veya inorganik moleküllerin oksitlenmesi sonucu elektronlar açığa çıkar. Bu elektronların elektron taşıma sisteminde yükseltgenme ve indirgenme reaksiyonları ile taşınması sırasında oluşan enerjiden yararlanarak ATP sentezlemesine oksidatif fosforilasyon denir. Oksijenli solunum, oksijensiz solunum ve kemosentez yapan canlılarda ATP’nin çoğu oksidatif fosforilasyonla elde edilir.
c) Fotofosforilasyon
Klorofil molekülünün ışık enerjisini kullanarak ADP’ye inorganik fosfat eklemesi yoluyla ATP sentezlemesine fotofosforilasyon denir. Fotofosforilasyonla sentezlenen ATP molekülü fotosentezde kullanılır. Başka bir me- tabolik olay için kullanılmaz. Fotofosforilasyon, fotosentez yapan canlıların klorofil bulunduran hücrelerinde ışık ve su varlığında gerçekleşir.
ARA DEĞERLENDİRME
1. Bir cevizin ağaçtan yere düşmesine, aynı cevizin yerdeki bir sincap tarafından yenerek sincabın hücrelerine geçmesine kadar gerçekleşen enerji dönüşümlerini sırasıyla yazınız.
- Cevap: Ceviz ağaçtan düşerken potansiyel enerji kinetik enerjiye dönüşür. Beslenme yolu ile cevizdeki kimyasal bağ enerjisi (potansiyel enerji) hücrede ATP enerjisine dönüştürülür. ATP ‘nin kimyasal bağlarında kısa bir süre için depolanan (potansiyel enerji) kimyasal enerji, kinetik enerji ve ısı enerjisine dönüştürülür.
2. Aşağıda canlı hücrelerde gerçekleşen bazı olaylar verilmiştir. Verilen olayları ekzergonik ve endergonik reaksiyonlar olarak sınıflandırıp karşılarına yazınız.
- Cevap:
a) Aktif taşıma: Endergonik
b) Defosforilasyon: Ekzergonik
c) Protein sentezi: Endergonik
ç) Hücre bölünmesi: Ekzergonik
d) Fosforilasyon: Endergonik
e) Hücre solunumu: Ekzergonik
3. Aşağıda verilen ATP sentezleme şekilleri hangi canlılarda gerçekleşir? Yanlarındaki boşluğa yazınız.
- Cevap:
a) Fotofosforilasyon: Fotosentetik canlılarda
b) Substrat düzeyinde fosforilasyon: Virüs hariç tüm canlılarda
c) Oksidatif fosforilasyon: Oksijenli solunum ve kemosentez yapan canlılar
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 73 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.