12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 69
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 69
TEMBEL HAYVANLAR ÜZERİNE BİLİNMEYENLER
Türkiye, canlı çeşitliliği açısından oldukça zengin bir ülke olmasına rağmen Türkiye’de yaşamayan hayvan türleri de vardır. Bu hayvanlardan biri de Orta ve Güney Amerika’daki tropikal ormanlarda yaşayan tembel hayvandır (Görsel 2.1). Günde ortalama olarak sadece 35-40 metre mesafe katedebilen bu hayvan, çok yavaş hareket ettiği için bu şekilde isimlendiriliyor. Tembel hayvanlar, genel olarak üzerinde yaşadığı ağaç yapraklarını ve böcekleri yer.
Besinlerden aldığı enerji yaklaşık aynı boyuttaki diğer memelilerle karşılaştırıldığında yetersizdir. Ancak bu hayvanlar çok az hareket edip çok az enerji harcar. Ayrıca vücut sıcaklığı (ortalama 32 °C) diğer hayvanlara göre düşüktür dolayısıyla vücut ısısını korumak için fazla enerji harcamaz. Metabolizma hızı çok düşük olan tembel hayvanların temel besin kaynağı selülozdur. Bu canlıların midesi çok sayıda bölümden oluşur. Uzun süren sindirim süreci sonunda besinlerdeki selülozu sindirir. Bu sayede tükettiği besini ziyan etmeden sonuna kadar sindirir. Zamanının çoğunu ağaçların üzerinde geçiren bu hayvan, dışkısını yerde yapmaktadır. Bilim insanları, enerjisini bu kadar tasarruflu kullanan tembel hayvanın yere inmesinin amacının beslenmeyle ilişkili olabileceğini düşünmektedir. Bu düşünceye göre tembel hayvanların kürklerinde güveler yaşar. Güveler yumurtalarını hayvanın dışkısının üzerine bırakarak larvalarına besin sağlar. Larvalar, tekrar güve hâlini alınca tembel hayvanın kürkünün içine girer. Kürkün içinde ölen güvelerin mantarlar tarafından parçalanması sonucu açığa çıkan azot, alg miktarını artırır. Alg sayısının artması tembel hayvanların ağaçlar arasında daha iyi kamufle olmasını ve düşmanlarından korunmasını sağlar. Yapılan yeni araştırmalar tembel hayvanların algleri besin kaynağı olarak da kullanabileceğini gösteriyor. Bol miktarda sindirilebilir yağ içeren algler tembel hayvanlar için verimli bir enerji kaynağı olabilir.
Metinden yola çıkarak canlılarda beslenme, enerji ve metabolizma ilişkisi ile ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Beslenme alışkanlıkları, bir canlının enerji ihtiyacını ve metabolizma hızını belirler.
• Dağa tırmanan dağcının, yüksek atlama yapan atletin, oturan veya uyuyan kişilerin enerji ihtiyacı ve enerji dönüşümleri ile ilgili düşüncelerinizi yazıp arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Aktivite seviyesi yükseldikçe enerji ihtiyacı da artar.
• Canlılar, çeşitli aktivitelerini gerçekleştirmek için gerekli enerjiyi hangi kaynaklardan karşılar?
- Cevap: Enerji, besinlerin sindirim ve metabolizması sonucu elde edilir.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 69 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.