12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 58 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58
CRISPR-Cas9 SİSTEMİ
Nobel Kimya Ödülü, 2020 yılında “DNA zincirlerini kesmeye ve yeniden birleştirmeye olanak sağlayan CRISPR- Cas9 sisteminin geliştirilmesine katkılarından ötürü’; Fransız Mikrobiyolog Emmanuelle Charpentier (İmenuel Şarpıntiyır) ile ABD’li Biyokimyacı Jennifer Anne Doudna’ya (Cenıfır An Diadna) verildi.
Peki, Charpentier ve Doudna’nın keşfinin ardından dünya çapında genetik araştırmalarda kullanılmaya başlanılan CRISPR-Cas9 sistemi nedir?
CRISPR, bazı bakterilerin sahip olduğu ve virüslerden korunmasını sağlayan doğal bir bağışıklık mekanizmasıdır. Virüsler, bakterileri enfekte ettiğinde DNA’larını bakteri hücresinin içine bırakır ve böylece bakteri hücresinin sistemini kullanarak kendisini çoğaltır. Bakteriye yabancı olan bu DNA parçası, bakterinin CRISPR bağışıklık sistemi ile parçalanır. Böylelikle bakteri, viral enfeksiyondan kurtulmuş olur. Bilim insanları bu bilinenden hareketle CRISPR molekülünü kullanarak DNA’da istenilen değişikliği yapabileceklerini düşünmüşlerdir (Görsel 1.48).
Bu sistem hedef DNA dizisini tanıyan bir “rehber RNA’dan ve kesim yapacak Cas (CRISPR ilişkili protein) enziminden oluşuyor. Uygulaması da bir hayli basittir. Araştırmacı incelemek istediği hedef DNA bölgesini tanıyan bir RNA sentezletir. Bu RNA’yı bir miktar Cas enzimiyle karıştırır ve böylece hassas gen düzenleyici bir araç tasarlamış olur. CRISPR-Cas aracılığıyla DNA, tam doğru noktadan kesilir. Hücrenin sahip olduğu DNA bu noktadan tamir edilir.
CRISPR-Cas9 teknolojisi ile kalıtsal özelliği olan kanser, hepatit B ve hatta yüksek kolesterol gibi çok sayıda hastalığın tedavisi mümkündür.
2019 yılında Çin’de yürütülen bir çalışmayla CRISPR sistemi, yemek borusu kanseri olan hastaları tedavi etmek için test edilmiştir. Hangzhou (Hancao) Kanser Hastanesinde tedavi amacıyla kanser hastasından bağışıklık T hücreleri alınır. T hücrelerinde immün sistemi baskılayan PD-1 geni bu sistemle çıkarılır. Modifiye edilen T hücreleri kültüre alınır ve bu hücrelerin sayıları artırılır. Hücreler hastaya tekrar enjekte edilir. Etkisiz hâle getirilmiş PD-1 genini taşıyan bağışıklık hücrelerinin kanser hücrelerine saldırarak etkili bir mücadeleye girmesi ve hastanın kanseri yenmesi sağlanır.
Bugüne kadar kullanılan tekniklerin hepsinden daha hızlı, ucuz ve yüksek doğruluk oranına sahip olması CRISPR-Cas9 sistemini daha değerli hâle getirmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 58 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.