12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 56
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 56
d) Biyogüvenlik ve Biyoetik
Biyogüvenlik, modern biyoteknolojinin insan sağlığı ve çevreye zarar vermeden uygulanmasını sağlamak için alınması gereken politik ve işlevsel önlemlerin tümü olarak tanımlanabilir (Görsel 1.47).
Biyoetik, biyoloji, tıp ve sağlık alanındaki gelişmelerin meydana getirdiği tartışmalı konuları ve etik konularını inceleyen özel bir disiplindir. Biyoetik kavramı, hızlı değişimlerin ahlaki değerlere uygun olması gerektiği düşüncesinden doğmuştur. Görsel 1.47: Biyogüvenlik tehlike işareti
Artan dünya nüfusu ve gıda ihtiyacından dolayı transgenik ürünlerin kullanımının artması ile biyogüvenlik konusunda yapılan yasal düzenlemeler son dönemde büyük bir önem kazanmıştır. İnsan ve çevre sağlığı dikkate alınarak uluslararası alanda biyogüvenlik üzerine büyük adımlar atılmıştır. Bu kapsamda 24 Mayıs 2000 tarihinde Türkiye’nin de içinde olduğu 130 ülke, transgenik ürünleri riskli kabul eden Biyogüvenlik Protokolü üzerinde anlaşmıştır. Her ülke, uluslararası düzenlemeler sonucunda kendine özgü biyogüvenlik prosedürü oluşturmuş ve uygulamaya başlamıştır. Türkiye’de yapılan çalışmalar sonucunda ise 2010 yılında oluşturulan düzenlemeler Biyogüvenlik Yasası olarak kamuoyuna duyurulmuştur. 5977 sayılı kanunla bilimsel ve teknolojik gelişmeler çerçevesinde, modern biyoteknoloji kullanılarak elde edilen genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve bu organizmaların ürünlerinden kaynaklanabilecek riskleri engellemek insan, hayvan, bitki sağlığı ve biyolojik çeşitliliğin korunup sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla biyogüvenlik sisteminin kurulması ve uygulanması, bu faaliyetlerin denetlenmesi, düzenlenmesi ve izlenmesi ile ilgili esaslar belirlenmiştir. Bu Kanun; GDO ve ürünleri ile ilgili araştırma, geliştirme, işleme, piyasaya sürme, izleme, kullanma, ithalat, ihracat, nakil, taşıma, saklama, paketleme, etiketleme, depolama vb. faaliyetlere dair hükümleri kapsamaktadır.
ARAŞTIRINIZ
Biyogüvenlik ve biyoetik konusunda yapılmış çalışmaları araştırınız. Araştırma sonuçlarını arkadaşlarınızla paylaşınız ve tartışınız.
- Cevap: Biyogüvenlik, genetik olarak değiştirilmiş organizmaların çevresel ve insan sağlığına etkilerini değerlendiren ve bu organizmaların güvenli bir şekilde kullanımını sağlamayı amaçlayan bir alandır. Biyoetik ise biyoteknoloji ve biyomedikal araştırmaların etik kurallar çerçevesinde yapılmasını sağlayan bir disiplindir. Bu iki alan, genetik mühendislik ve biyoteknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte önem kazanmış ve birçok ülke ve uluslararası kuruluş bu konularda rehberlik ve düzenlemeler geliştirmiştir. Bu çalışmalar, yeni biyoteknolojik gelişmelerin insan sağlığına ve çevreye olası etkilerini dengelemeyi ve etik sınırlar içinde tutmayı amaçlamaktadır.
ARA DEĞERLENDİRME
1. Aşağıdaki şekilde hücrede genetik bilgi akışı gösterilmiştir. Buna göre verilen soruları cevaplayınız.
- Cevap:
a) a, b ve c olaylarında hangi monomerler kulanılır?
- Cevap:
a olayında: A, T, G, C deoksiribonükleotitleri kullanılır.
b olayında: A, G, C, U ribonükleotitleri kullanılır.
c olayında: Amino asitler kullanılır.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 56 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.