Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 55

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 55

c) Endüstri Alanındaki Uygulamalar

Rekombinant DNA teknolojisiyle endüstriyel enzimler üretilir. Bu enzimlerin bazıları, sentetik olarak da üretilebilmektedir ancak biyoteknolojik yöntemlerle daha hızlı ve ekonomik üretim yapılmaktadır. Bu yöntemlerle üretilen enzimler; tıp, tekstil, dericilik, gıda endüstrisi, kâğıt endüstrisi ve temizlik sanayisinde kullanılmaktadır. Vitaminler ve bazı deterjanlar biyoteknolojik çalışmalar sonucu üretilmiş endüstriyel ürünlerdendir.

ç) Çevre Alanındaki Uygulamalar

Transgenik mikroorganizmalar, çevreyi kirleten faktörlerin yok edilmesinde veya bu faktörlerin azaltılmasında kullanılmaktadır. Bazı bakteriler ağır metallerin kirletici özelliğini azaltmaktadır. Atık suların ve kanalizasyon sularının arıtılmasında, evsel atıkların zararlarının ortadan kaldırılıp yeni ürünlerin elde edilmesinde, petrol ve maden atıklarının zararlarının ortadan kaldırılmasında transgenik mikroorganizmalar kullanılmaktadır.

Biyoürün, canlıların oluşturduğu maddelerin işlenmesi ile elde edilen üründür. Biyoürünlerin yarılanma ömrü, petrol ürünlerine göre oldukça kısa olduğu için biyoürünler doğaya daha az zarar verir. Organik asitler, çözücü maddeler, esterler, selüloz ve kitosan gibi polimerler, gübre, biyoplastik, biyogaz ve biyodizel biyoürünlerdendir.

3. Etkinlik

Bu etkinlikte laboratuvar kurallarına uyunuz ve güvenlik önlemlerini alınız.

Etkinliğin Adı: Biyoplastik Üretilmesi
Etkinliğin Amacı: Biyolojik materyallerden biyoürün elde edebilme.
Etkinliğin Süresi: Deneyin hazırlanması :20 dakika, Bekleme süresi: birkaç gün
Araç Gereç: Mısır nişastası, saf su, gliserin, sirke, gıda boyası, dereceli silindir ya da ölçü kabı, beher ya da ısıya dayanıklı kap (tava vb.), çay kaşığı, A4 boyutunda alüminyum folyo, ısıtıcı

(Öğretmen tarafından dörder kişilik çalışma grupları oluşturulur. Öğretmen grup üyeleri arasında görev paylaşımı yapar ve öğrencilerin yardımlaşarak çalışmalarını ister.)

• Üzerinde hacim ölçümü için derecelendirmeler bulunan bir ölçü kabı yardımı ile 60 mL saf suyu ısıya dayanıklı bir kaba doldurunuz.

• Yaklaşık 5 çay kaşığı (10 g) mısır nişastası ekleyip karıştırınız.

• Nişasta ve su karışımına yaklaşık bir çay kaşığı (5 mL) sirke ve bir çay kaşığı (5 mL) gliserin ekleyip karıştırınız.

• Hazırladığınız karışıma bir damla gıda boyası damlatınız.

• Renk, karışımın her yerine eşit bir şekilde dağılıncaya kadar karıştırınız.

• Karışımı ısıtıcının üzerine koyunuz ve karışımdan kabarcıklar çıkmaya başlayıncaya kadar karıştırınız ve yarı şeffaf jel hâline gelince karışımı ısıtıcının üzerinden alınız.

• Karışım soğumadan karışımı alüminyum folyo üzerine kaşıkla yayınız. Kuruması için birkaç gün bekleyiniz. Biyoplastik yaparken farklı renkte gıda boyaları ve kalıplar kullanarak biyoplastiğinize farklı şekiller verebilirsiniz.

Sonuçlandırma

1. Elde ettiğiniz biyoplastiği fiziksel olarak tanımlayınız.

  • Cevap: Elde ettiğiniz biyoplastik, sert ve yarı şeffaf bir madde olmalıdır.

2. Ürettiğiniz biyoplastikleri nerelerde kullanabilirsiniz?

  • Cevap: Üretilen biyoplastikler, plastik ürünlerin yerine kullanılabilir. Özellikle tek kullanımlık plastik ürünlerin yerine daha çevre dostu alternatifler olarak kullanılabilirler.

3. Yandaki karekodu okutarak Öz Değerlendirme Formu’nu doldurunuz.

  • Cevap: Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

DÜŞÜNÜNÜZ VE YORUMLAYINIZ

Biyoplastiklerin canlılar ve çevreye etkileri ile ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Yeşil Şapka: Biyoplastikler geleneksel plastiklere göre çevre dostu olabilir çünkü biyoüretimden kaynaklanan daha az karbon ayak izine sahip olabilirler. Bu, doğaya daha az zarar verme potansiyeli taşır.

Siyah Şapka: Biyoplastiklerin üretimi için gereken tarım faaliyetleri, su tüketimi ve enerji kullanımı gibi kaynaklar çevre üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Ayrıca, biyoplastiklerin çürümesi de belirli koşullarda yavaş olabilir ve atık sorunlarına yol açabilir.

Kırmızı Şapka: Biyoplastiklerin doğal ortamlarda çözünme hızı ve etkileri konusunda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Belirli koşullarda biyoplastiklerin olumsuz sonuçlara neden olabileceği endişesiyle bu konuyu daha derinlemesine incelemeliyiz.

Mavi Şapka: Biyoplastikler, geleneksel plastiklerin yerine geçebilir ve bu da çevre kirliliğini azaltmada önemli bir adım olabilir. Ancak, biyoplastiklerin üretiminde kullanılan hammaddelerin kaynakları ve üretim süreçleri üzerinde de dikkatli olunmalıdır.

Sarı Şapka: Biyoplastiklerin potansiyel çevre dostu avantajları, doğru koşullarda ve yöntemlerle üretildiklerinde daha fazla yarar sağlayabilir. Bu nedenle, biyoplastiklerin sürdürülebilir bir şekilde üretilmesi ve kullanılması için çaba sarf edilmelidir.

Beyaz Şapka: Biyoplastiklerin etkilerini tam olarak anlamak için bilimsel araştırmalara ihtiyaç vardır. Bilimsel veriler, biyoplastiklerin canlılar ve çevre üzerindeki gerçek etkilerini daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 55 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!