Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 46

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 46

• İnsan Genom Projesi
İnsanlık tarihindeki en büyük keşiflerden biridir. 1990’da başlayıp 13 yıllık uluslararası bir çalışma sonucu 2003’te tamamlanmıştır. Bu projenin amacı insan genomunun haritalandırılması ve anlaşılmasıdır. Genom, bir türün bütün genlerini tanımlar. Herhangi bir genomu haritalandırmanın en önemli amacı, her bir kromozomun nükleotit dizisini belirlemektir. Genom projeleri insandan önce maya, meyve sineği, fare vb. diğer canlı türleri üzerinde yapılmıştır. Özellikle meyve sineğinin ve farenin genetik işleyişinin insanlarla büyük oranda benzerlik göstermesi bu model organizmalar üzerindeki çalışmaları daha önemli hâle getirmiştir.

İnsan, bugüne kadar kapsamlı olarak genom dizisi belirlenen ilk omurgalıdır. İnsan genomunda yaklaşık 3 milyardan fazla nükleotit bulunduğu tahmin edilmektedir. İnsan genomu, insan gelişimi ve fizyolojisi hakkında olağanüstü bilgiler barındırmaktadır. Hastalıkların erken tanısında ve tanının kolaylaştırılmasında, hastaların genetik yatkınlıklarının tanımlanmasında bu projeden yararlanılmaktadır. Ayrıca daha etkili ilaçların ve kontrol sistemlerinin geliştirilmesinde, geliştirilen ilaçların kimlerde etkili olabileceğinin önceden belirlenmesinde insan genom projesinden faydalanılır.

• DNA Parmak İzi

İnsan genomunda anlamlı ve anlamsız baz dizileri vardır (Anlamsız diziler; herhangi bir proteini kodlamayan, büyük çoğunluğu tekrar eden DNA dizilerinden oluşmaktadır.). Baz dizilerinin jel üzerinde oluşturdukları bantlı yapılara (Görsel 1.41) DNA parmak izi denir. DNA parmak izi, yalnızca bir türü veya belirli bir özelliği tanımlamaktan ziyade belirli bir bireyi tanımlamanın yollarındandır. Tek yumurta ikizleri hariç iki insanın DNA’sı %99,9 oranında aynıdır. Geri kalan kısım parmak izi gibi kişiye özgüdür. Bu, çok düşük bir oran gibi görünebilir. İnsan DNA’sının yaklaşık üç milyar nükleotit çifti içerdiği göz önüne alındığında iki insanın DNA’larında üç milyon farklı nükleotit çifti bulunduğu söylenebilir. Bu teknikte DNA örnekleri kan, saç, tükürük, sperm gibi vücut hücrelerinden sağlanabilir. DNA parmak izi analizi babalık testinde, kalıtsal hastalıkların tanısında, genetik çeşitlilik belirlemede, moleküler arkeoloji ve kriminoloji alanlarında kullanılmaktadır.

DNA parmak izinin çıkarılmasında polimeraz zincir reaksiyonu ve elektroforez tekniklerinden yararlanılır.

BİLGİ DAĞARCIĞI

PCR [Polymerase chain reaction (Polimireys çeyn reakşın)]

DNA parçasının kopyalanmasına ve çoğaltılmasına olanak sağlayan in vitro (laboratuvar ortamında) bir yöntemdir. PCR yapmaktaki amaç, yüksek ısıda zarar görmeyen DNA’daki özgün bölgelerin polimeraz enzimi yardımı ile çoğaltılmasını sağlamaktır.

PCR yöntemi 3 aşamadan oluşmaktadır.

1. DNA Zincirinin Açılması (Denatürasyon): Çift zincirli DNA yapısının yüksek ısı yardımıyla birbirinden ayrılması aşamasıdır. Çoğunlukla DNA’lar 94-98 °C arasında denatüre edilebilir.

2. Primerlerin Açılan DNA Zincirlerine Yapışması (Bağlanma): Primer, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) tekniğinde kullanılan hedef diziyi tamamlayan kısa tek iplikli DNA dizisidir. Primerler, tek zincir olarak açılmış DNA’ların üzerindeki komplementer (tamamlayıcı) bölgelere daha düşük sıcaklıkta bağlanır. Ortalama bağlanma ısısı 45-70 °C arasında değişmektedir.
3. Primer Uzaması: PCR’ın son aşamasıdır. Genellikle 72 °C’de zincirin uzatıldığı aşamadır.

PCR yönteminin gelişmesinde en büyük katkıyı Thermus aquaticus (Termus akuatikus) bakterisinden izole edilen Taq DNA polimeraz enziminin bulunması yapmıştır. Çünkü bu enzim, yüksek sıcaklıklara dayanabilen bir enzimdir. PCR yöntemi genetik hastalıkların tanısı, gen ve kromozom mutasyonlarının analizi ve babalık testleri gibi birçok moleküler biyoloji testlerinde ve genetik testlerde kullanılmaktadır (Joshi ve Deshpande, 2010).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 46 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!