12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44
• Yapay Döllenme
Genellikle hayvan ıslahında kullanılır. Bu yöntem ile verimli erkek bireylerden alınan kaliteli sperm ve istenen özelliklere sahip yumurtanın döllenmesi sağlanır. İnek, koyun, keçi gibi memeli hayvanlarda tercih edilen bu yöntem ile et ve süt veriminin artırılması hedeflenmektedir.
• Poliploidi
Canlıların somatik hücrelerinde ikiden fazla kromozom takımının yer almasıdır. Daha çok bitkilerde görülür. Doğal koşullarda poliploit bitkilerin ortaya çıkması mümkündür ancak bunların oluşum frekansı düşüktür. Genellikle laboratuvar ortamında uygulanır. Poliploit bitkiler normalden daha büyük çiçek ve meyveye sahip oldukları için ticari öneme sahiptir. Çekirdeksiz karpuz, çilek, muz, şeker kamışı poliploit bitkilere örnektir.
Bu çalışmalar, teknolojideki yeniliklere paralel olarak modern biyoteknoloji döneminde de kullanılmaya devam etmektedir. Geleneksel ıslah çalışmalarının yetersizlikleri bugün modern ıslah yöntemleri ile aşılmıştır.
Modern Biyoteknoloji
Gelişmiş ve modern tekniklerin biyolojik sistemlere uygulandığı günümüz dönemidir. Amaçlanan doğrultuda gen kombinasyonlarını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar, genetik mühendisliğinin başlangıcı olarak kabul edilir. Rekombinant DNA teknolojisi, gen klonlama, DNA klonlanması gibi gen teknolojileri, genetik mühendisliğinin çalışma alanına girer. Ayrıca kök hücre teknolojileri de bu dönemde ön plana çıkmıştır.
• Gen Teknolojileri
Gen teknolojisi; gen ifadesini anlamak, doğal genetik varyasyondan yararlanmak, genleri değiştirmek, genleri klonlamak ve genleri yeni konakçılara aktarmakla ilgili bir dizi faaliyet için kullanılan bir terimdir. Bilim insanları, gen teknolojisi çalışmalarını gerçekleştirirken çoğunlukla model organizmalardan yararlanırlar.
• Model Organizmalar
Bilim insanlarının biyolojik süreçleri anlayabilmeleri için en az bu süreçler kadar karmaşık deney mekanizmaları kurması gerekir. Model organizmalar; bilim dünyasında kabul görmüş, deneylerin yürütülmesi sırasında hem araç hem de deneyin kendisinin bir parçası olarak kullanılan canlılardır. Model organizmalar, araştırmacıların daha basit organizmaları baz alarak kompleks sistemleri anlamasını sağlar.
En yaygın olarak kullanılan model organizmalardan bazıları aşağıda verilmiştir.
Maya mantarı Saccharomyces cerevisiae [Sakkaromises serevisiye (Görsel 1.36)] kolay yetiştirilebilir olduğundan ve insana ait hastalık genlerinin benzerlerini taşıdığından yeni ilaçların denenmesinde kullanılır.
Drosophila melanogaster [Drosofila melanogaster (Görsel 1.37)] insanda bulunan çeşitli hastalık genlerini taşıdığından lösemi ve kanser hastalıklarının araştırılmasında kullanılır.
Musmusculus [Mus muskulus (Görsel 1.38)] memeliler sınıfına ait bir canlı olması, yetiştirilmesinin ve bakımının kolay olması, üreme hızının yüksek olması nedeniyle ilaçların olası yan etkilerini gözlemlemeye uygundur.
Görsel 1.36: Saccharomyces cerevisiae
Hardal bitkisi, Arabidopsis thaliana [Arabidopsis talyana (Görsel 1.39)]
küçük genoma sahip olmasından dolayı bitkisel araştırmalarda en çok kullanılan model organizmadır. Caenorhabditis elegans [Kaynorhabdidis elegans (Görsel 1.40)], genom dizilimi haritalanmış ilk çok hücreli yuvarlak solucandır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 44 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.